ro

Ion Iliescu a devenit ecologist la bătrânețe

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Fostul presedinte Ion Iliescu a participat la Gaudeamus la lansarea traducerii romanesti a cartii Un adevar incomod de Al Gore, fostul numar doi al administratiei Clinton. Volumul, insotit si de un documentar ce i-a adus lui Gore Premiul Nobel pentru Pace, trage un semnal de alarma cu privire la pericolul reprezentat de poluare, de efectul de sera si de incalzirea globala.

ion iliescu
Ion Iliescu i-a facut concurenta lui Traian Basescu la Targ cu cartea unui alt 'fost', vicepresedintele american Al Gore.

Nu este pentru prima data cand ex-presedintele abordeaza acest subiect. Iliescu a fost unul dintre cei mai vocali adversari ai proiectului imobiliar ce ar urma sa ia loc parcului Bordei. Daca in deceniul trecut Iliescu extazia masele cu o retorica nationalist-populista, fenomenalul sau instinct politic i-a dictat probabil acum o abordare destul de in ton cu preocuparile opiniei publice.

ion iliescu

Intr-un fel, Iliescu si-a pastrat acelasi adversar din tinerete: capitalismul american, vinovat acum de refuzul de a semna tratatul de la Kyoto de reducere a emisiilor poluante. Dar metodele s-au mai rafinat si tonul s-a mai imblanzit. Iliescu nu uita sa sublinieze ca autorul tezei e chiar un american, si inca unul de rang inalt.

ion iliescu ion iliescu

In aceasta luna, presedintele fondator al PSD a mai dat o lovitura de imagine surprinzatoare. Si-a deschis propriul blog, in care o secretara ii transcrie gandurile scrise pe foaie cu pixul. Antiamericanismul si ecologia sunt inca doi cai de bataie pe care poate miza cel care a promis ca nu va iesi din politica decat cu picioarele inainte.

ion iliescu ion iliescu

Teza potrivit careia vinovatul principal de incalzirea globala care poate duce omenirea la o catastrofa e capitalismul prin goana sa dupa profit e in ton cu ideile sustinute de pilda in cercurile stangiste franceze. Ca un prezentator onest, Iliescu nu a uitat sa aminteasca si teoria adversa, prezentata intr-un documentar concurent transmis de Antena 3, potrivit careia incalzirea globala si cataclismul climatic sunt doar cacialmale ale unor activisti ai unor ONG-uri care castiga bani frumosi din acest spectacol alarmist.

ion iliescu ion iliescu
La standul Editurii Rao, Iliescu a fost intampinat si de excentricul poet Paul Daian, mascota de ani de zile a targului de carte.

Prezentarea sustinuta de Ion Iliescu a fost amanata o jumatate de ora dat fiind ca la o distanta de doar cativa metri presedintele Basescu lansa impreuna cu Gabriel Liiceanu si Vladimir Tismaneanu forma finala a raportului Comisiei pentru studierea comunismului.

Desi a avut aceeasi verva ca-n tinerete, Iliescu a evitat pe toata durata discursului sa abordeze vreo tema legata de politica interna sau sa lanseze atacuri la adresa rivalilor sai.

ion iliescu

Foarte bogat ilustrata, cartea Un adevar incomod e pe jumatate un album, dar pretul sau de 650.000 e unul prohibitiv pentru multi cititori curiosi care sunt profetiile climatice ale lui Al Gore care, daca Statele Unite ar fi avut acelasi sistem de vot ca Romania, ar fi fost acum presedintele Americii, in locul lui George W Bush.

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.