Poeta Nina Cassian, stabilita de mai multe decenii in Statele Unite, a revenit pentru cateva zile in Romania, la invitatia revistei Tango, pentru o dubla lansare de carte: volumul de proza Confidente fictive si antologia de poezie Spectacol in aer liber. O alta monografie a dragostei. Organizatorii au folosit momentul lansarii de carte din sala Ronda a hotelului Intercontinental si pentru o surpriza. Chiar in timp ce doamna Cassian recita o poezie, in sala a fost adus un tort urias in forma unei carti deschise, care sa marcheze apropiata implinire a varstei de 84 de ani.
In mod absolut regretabil, din sala au lipsit aproape cu desavarsire reprezentantii elitei culturale romanesti, scriitorii si criticii literari fiind inlocuiti de personaje ale lumii mondene, care, spre lauda lor, au fost mai interesati de un asemenea eveniment. Detaliul vorbeste despre animozitatile meschine ale establishment-ului cultural si despre obtuzitatile unei organizari in care grupul de apartenenta e hotarator in aprecierea unui autor.
Insa pentru publicul care a umplut sala, momentul a fost unul plin de caldura si emotie. Poeta a marturisit ca in ultimii ani s-a simtit uitata, ca si cum Romania nu ar mai fi avut nevoie de ea, dupa ce isi descrisese vizita cu umor si autoironie ca pe „intoarcerea batranei doamne”.
Alice Nastase - director al revistei Tango
Am sentimentul ca e o vizita de adio, datorita varstei, a mai spus doamna Cassian, si aceste cuvinte au sunat la fel de apasator si de dramatic ca si precedentele, venind de la o persoana cu o poveste de viata fascinanta, care a iubit si a fost iubita cu pasiune.
Poate o sala cu aproape o suta de persoane nu e tocmai cadrul ideal pentru confidente, indiferent de dragostea care se revarsa dinspre cititori spre autoare, dar a ramas o usoara impresie ca aveam in fata o persoana pregatita sa spuna mai multe decat era intrebata.
Nina Cassian a amintit zambind la capitolul regrete faptul ca nu a reusit sa schimbe lumea, dar ca ar vrea sa lase o urma in sufletele oamenilor, fiind incantata de fiecare data cand afla ca diverse cupluri si-au trait intalnirea sau despartirea pe versurile sale.
Cu o deschidere si o sinceritate incantatoare, nu a fost ocolit nici subiectul mai delicat al „derivei poetice” din perioada proletcultismului. Nina Cassian a spus ca a vazut in utopia comunista o forma de imbratisare, o lume naiva in care clasele aveau sa dispara, pentru a se contopi in propria lor armonie. Cat despre stilul acelei epoci, marturiseste ca nu l-a adoptat din oportunism, ci din dorinta de a fi accesibila tuturor. Ceea ce trada „o parere proasta despre mase” – remarca post-factum cu amuzanta autoironie.
actrița Daniela Nane
Doamna Cassian s-a aratat incantata de rezultatul alegerilor din Statele Unite, pentru ca ii admira inteligenta si elocinta lui Obama, fiind ingrozita de mediocritatea si de pozitiile radicale ale lui Sarah Palin. In plus, e bucuroasa de schimbarea de la Casa Alba intrucat George Bush ii amintea de „un alt analfabet”, dictatorul Nicolae Ceausescu.
Pentru ca iubirea a fost pe tot parcursul vietii artistei o traire intensa si nu o simpla tema lirica, un personaj important al intalnirii cu publicul roman a fost sotul de origine americana al doamnei Cassian, Maurice Edwards.
Povestea celor doi soti, care s-au cunoscut la peste 73 de ani, e una neobisnuita, dar Maurice Edwards a motivat dragostea pe care i-o poarta doamnei Cassian parafrazandu-l pe Frank Sinatra: „e o persoana usor de iubit”.
Nina Cassian este autoarea a peste 50 de volume de poezie si proza. In tinerete a avut convingeri comuniste, asociindu-se miscarii inca din perioada de ilegalitate. A debutat cu volumul „La scara 1/1”, urmat de scrieri de natura propagandista, puse in slujba regimului comunist instaurat in Romania in urma ocupatiei sovietice, scrieri de care avea ulterior sa se dezica. A scris si poezii pentru copii (Nica fara frica, Ninigra si Aligru, Elefantelul curios, Intre noi copiii, Incurca-lume) si si-a exersat libertatea poetica inventand o pseudo-limba, limba sparga.
Daciana Sarbu - europarlamentar
S-a stabilit in Statele Unite pe cand se afla la o bursa si a aflat de arestarea dizidentului Gheorghe Ursu, care avea sa fie asasinat in timpul anchetei. Autoritatile comuniste i-au interzis cartile si i-au confiscat apartamentul, urmare a deciziei de a emigra din 1985.
Mai multe despre: Reportaj • Alice Nastase • Daciana Ponta • Maurice Edwards • Nina Cassian • poezie • scriitoriMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.