en
ro

Catalin Avramescu si Daniel Barbu, doi politologi influentati de Tocqueville

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Doi comentatori reputati de politica, profesorii Daniel Barbu si Catalin Avramescu s-au intalnit in admiratia pentru istoricul liberal Alexis de Tocqueville, autorul unor volume fundamentale pentru mersul ideilor cum ar fi “Despre democratia in America” sau “Revolutia si vechiul regim”, dar si al cartii de fata, tradusa si ingrijita de Daniel Barbu. Volumul “Amintiri” face parte din colectia “Idei politice fundamentale” coordonata de Catalin Avramescu. Alexis de Tocqueville, un ganditor francez de la inceputul secolului al XIX-lea e considerat printre parintii liberalismului si cel care a prezis succesul fulminant al democratiei americane inca din vremea in care tara abia era incropita de colonistii europeni.
Daniel Barbu, profesor de stiinte politice la Universitatea Bucuresti are un doctorat in teologie la Universitatea Fribourg (Elvetia), unul in istorie la Universitatea Babes Bolyai din Cluj si un doctorat in filosofie la Universitatea Bucuresti. A fost profesor invitat si la alte universitati din Franta, Grecia si Statele Unite. Inainte de 1989 a publicat carti de critica de arta. Dupa Revolutie a publicat mai multe articole si carti despre istoria mentalitatilor, mitologiile politice, Evul Mediu romanesc si despre forma pe care o iau in prezent ideologiile politice in spatiul romanesc: “Republica absenta. Politica si societate in Romania postcomunista” si “Bizant contra Bizant. Explorari in cultura politica romanesca” sunt lucrari remarcabile demne de retinut. Dupa ce a fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu a avut o tentativa esuata de implicare in politica alaturi de Petre Roman, ca ideolog al unui nou partid, Forta Democrata.

Catalin Avramescu este seful cancelariei presedintelui Traian Basescu si profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti. A studiat mai multe teme din sfera ideilor politice cum ar fi: contractul social de la Hobbes la Rousseau, radicalismul politic in sec XIX si XX, machiavelismul, critica modernitatii facuta de Jean Baudrillard, originile ideologiei comuniste. A fost profesor invitat si la Universitatea din Helsinki. A renuntat la pozitia de editorialist la Cotidianul pentru a se dedica politici in PD-L, alaturi de fostii sai colegi Sever Voinescu si Traian Ungureanu. A publicat doua carti: “De la teologia puterii absolute la fizica sociala” si “Filosoful crud. O istorie a canibalismului”. A semnat traducerea mai multor lucrari de specialitate din sfera politica.

Mai multe despre: Eveniment
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse