de Victor Grigore, Webphoto.ro

Pentru Roma, cucerirea Daciei a fost un eveniment atât de important, încât împăratul Traian a plătit un festival desfășurat în Coloseum timp de 123 de zile. Urmând dictonul latin Pâine și circ, a fost un spectacol grandios: 10.000 de gladiatori au înfruntat 11.000 de animale sălbatice. Dacă am păstra proporțiile, ar trebui să ne închipuim o victorie într-un război, atât de importantă încât guvernul american să plăteasca patru luni de concerte gratuite cu trupe ca Rolling Stones sau Bon Jovi.

Uriașele zăcăminte de aur găsite în Dacia, în special la Roșia Montană, pot fi o explicație a acestei exuberanțe. Dar atât aurul cât și gladiatorii au dispărut de mult. Ceea ce a rămas tangibil în urma victoriei lui Traian e columna sa ridicată la Roma. Aflată foarte aproape de rămășițele excavate ale Forului Roman și la o aruncătură de băț de Coloseum, columna e cel mai mare monument ridicat în cinstea unei victorii în lumea antică.

columna Sf Petru

Puțini oameni își dau seama că această columnă e suficient de mare pentru a putea fi vizitată și la interior, printr-o scară spiralată, care urca până în balconul din vârf. Ferestre minuscule sunt perforate pentru lumină și ventilație, cu atâta măiestrie încât e aproape imposibil să le observi privind coloana de afară. Imaginile sculptate la exterior sunt probabil unul din principalele scopuri ale acestui monument propagandistic. Dat fiind că dacii nu se îndeletniceau cu scrisul, iar mențiunile despre ei sunt sporadice, monumentul ne oferă date esențiale despre acest popor, pe care Mircea Eliade îi considera printre marii anonimi ai istoriei.

Pentru a cuceri Dacia, Imperiul Roman a purtat doua campanii. Prima, desfășurată în 101-102 e.n., a adus legiunile romane peste Dunăre, dar cetățile fortificate din munți ale dacilor le-au rămas încă inaccesibile. Romanii nu s-au precipitat în încercarea de a-și extinde imperiul. Au construit drumuri de bună calitate, care rezistă și astăzi, fortificații (castre). Cea mai importantă garnizoană de acest tip e la Sarmizegetusa Regia. Dacii, care adunaseră și alte popoare împotriva romanilor, au fost nevoiți să încheie un tratat de pace dezavantajos.

dacii

În pregătirea celei de-a doua campanii în Dacia, împăratul Traian, fiul adoptiv al predecesorului său la tron, Nerva, i-a cerut lui Apolodor din Damasc să construiască peste Dunare cel mai mare pod al antichității. Podul de la Severin a fost terminat în doi ani, ca o realizare inginerească de excepție. Trei secole mai târziu, romanii înșiși aveau să il demanteleze, ca urmare a retragerii din timpul lui Aurelian, de teamă ca barbarii să nu îl folosească pentru a se revărsa în imperiu.

Armata folosită pentru a invada Dacia a fost una dintre cele mai mari adunate vreodată de imperiu. O treime din întreaga armată romană (10 legiuni din 30), întărită de mercenari din națiunile aliate, a format o forță militară de peste o sută de mii de luptători.

dacii liberi

Decebal, viteazul rege al Daciei, a pierdut bătălia și s-a sinucis pentru a nu fi capturat de romani. Pe columnă, Decebal e prezentat în momentul în care se pregătește să își taie gâtul cu un pumnal.

La nivel instituțional, romanii au stat în Dacia puțin peste un secol și jumătate, dar teritoriul a fost puternic colonizat. Coloniștii nu erau neapărat din Peninsula Italică, fiind descriși de cronicarii vremii ca venind din toate colțurile imperiului. Formula latină ex toto orbe romano poate însemna la fel de bine și din Peninsula Arabică, sau Nordul Africii, dar coloniștii erau cu siguranță purtători ai civilizației și limbii latine. Un fenomen de tipul goanei după aur din America ar putea explica acest aflux de populație la Nord de Dunăre în vechea Dacie, dublat și de o politică deliberată de colonizare.

Oricare ar fi fost metodele, consecințele au fost de lungă durată: din combinarea localnicilor daci și a coloniștilor romani a rezultat un nou popor, a cărui limbă, în ciuda numeroaselor influențe din partea migratorilor, slavilor, turcilor, maghiarilor și altora, e și acum uimitor de apropiată de latină. Spre comparație, legiunile romane au staționat în Britania mai bine de trei secole, totuși englezii nu vorbesc o limbă latină.

dac Roma

Moștenirea romană pe teritoriul fostei Dacii a continuat să se dezvolte și după retragerea aureliană din 271, prin aderarea la lumea creștină. După ce Diocletian a divizat imperiul și Constantin a mutat capitala la Contantinopol (Istanbul), fosta Dacie a rămas în sfera de influență a civilizației greco-latine, cu sofisticata spiritualitate a Imperiului Bizantin. O coincidență foarte interesantă: numele de Bizanț a apărut abia în Secolul Luminilor, pentru a desemna răsăritul roman, pe care latinii înșiși îl numeau la acea dată Romania!

După retragerea instituțiilor romane, teritoriul Daciei, de la Dunăre la Marea Neagră și Carpați, a fost latinizat în suficientă măsură ca această limbă sa fie înțeleasă și folosită de localnici. Când teologii întruniți în Sinodul Ecumenic de la Nicea au elaborat Crezul, populația din aceste ținuturi a preluat direct versiunea latină a textului. În mod uimitor, textul, care cuprinde fundamentele credinței creștine, nu a fost niciodată tradus în limba română, ci a evoluat natural împreună cu limba vorbită de valahi, devenind un text românesc prin reluarea neîntreruptă la fiecare slujbă.

forum

Românilor le place să se considere fuziunea dintre daci și romani, deci columna lui Traian e foarte importantă pentru ei, întrucât redă în marmură această întâlnire. De aceea au și copiat conținutul basoreliefurilor în anii 1930, cand valul de naționalism și fascism cuprindea Europa. După izbucnirea celui de-al doilea război mondial și ocuparea țării de către Uniunea Sovietică, replica a rămas la Roma. Dar a fost adusă la București în 1967, după venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu, un dictator comunist care tocmai își descoperea vocația naționalistă și găsea în istorie un revers al unui prezent mai puțin măgulitor. Copia coloanei a fost adusă și expusă la Muzeul Național de Istorie a României, unde românii o pot admira chiar mai bine decât la Roma, mulțumită unui balcon circular și a scenelor expuse separat, cu explicațiile de rigoare. Dar românii nu au fost singurii interesați de acest monument: copii similare se găsesc în muzee din Londra, Roma și în apropiere de Paris.

În timp ce sculptura romană e considerată, în general o reluare a celei grecești, columna e o capodoperă a artei romane originale. Dacă banda cu imagini în relief ar fi desfășurată ar acoperi circa 200 m in lungime. Legile perspectivei, cunoscute de romani de la greci, au fost respectate, scenele de la nivelul superior fiind mai mari decât cele de jos, pentru a părea egale cand sunt privite.

romani

Coloana de marmură propriu-zisă are 40 m înălțime, 3 m lățime și avea în epoca imperială o statuie a lui Traian în vârf. Scopul inițial, asa cum o arată inscripția, a fost unul banal: de a măsura înălțimea dealului ce a fost dislocat pentru a face loc forului, dar a devenit și un monument de propagandă.

Ca multe sculpturi antice, basorelieful era pictat in culori vii. Probabil că uniformele legionarilor romani și roșul folosit la hainele împăratului permiteau urmărirea cu rapiditate a desfășurării scenelor, într-o curgere aproape cinematografică. Ambele războaie dacice sunt figurate pe columna făcuta de Apolodor din Damasc, același care a făcut și podul peste Dunăre. Basoreliefurile sunt probabil opera altor artiști și meșteri.

basilica columna traiana

Împăratul Traian apare în peste 50 de scene din totalul de 150, vorbindu-le soldaților, săvârșind acte sacrificiale (în calitate de mare preot) și primind solii daci, care anunță capitularea. Decebal apare în doar trei scene, inclusiv un portret. Figura distinctivă cu barbă și căciula de tarabostes (nobil dac) poate fi văzută și într-un bust ce se află în muzeul Vatican, reprezentând un dac tipic. Deși romanii sunt glorificați pentru cucerirea lor în acest material de propagandă, dacii sunt înfățișați într-o manieră respectuoasă.

Scara în formă de spirală a fost folosită în premieră în interiorul columnei, de aici fiind preluată în arhitectură în nenumarate ocazii, în vreme ce sculpturile decorative au fost studiate de mulți artiști, mai ales în vremea Renașterii. O statuie a lui Traian era așezată în vârf și chiar și cenușa împăratului a fost depusă aici într-un lăcaș special. Nu se știe când a fost dărâmată statuia, dar în Evul Mediu Papa a așezat în loc o statuie care îl înfățișează pe Sfântul Petru, ținând cheile Împărăției Cerurilor, statuie ce poate fi văzută și azi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (39 votes cast)
Columna lui Traian de la Roma, monumentul din care românii au aflat cele mai multe lucruri despre daci, 9.0 out of 10 based on 39 ratings

Mai multe articole din secțiunea Destinatii | 6 comentarii

6 comments on “Columna lui Traian de la Roma, monumentul din care românii au aflat cele mai multe lucruri despre daci

 1. Cristian

  ”Românilor le place să se considere fuziunea dintre daci și romani”…foarte discutabil…
  http://filmedocumentare.com/dacii-adevaruri-tulburatoare/
  In linkul de mai sus sunt suficiente motive pentru care sa consideram ca nu suntem urmasii lor…dimpotriva…
  Lectiile de istorie care ne-au fost predate si inca se mai predau au fost,dupa cum bine stiti,”fabricate” de invingatori…
  Cei care au citit si altceva in afara de intoxicarile de la scoala stiu ca istoria e de fapt alta…cu totul alta…indiferent ce incearca unii sau altii.
  Noi am existat cu mult inainte de imperiul lor…chiar Herodot o spunea…
  Vom fi mandri totdeauna ca suntem DACI…si asa vom ramane mereu…DACI care nu vor fi supusi in totalitate de nimeni…
  PS: de acord cu R.Dragusin si C.Iancu…noi nu am fost cuceriti decat in mica parte iar timpul in care a stat amalgamul de natii [asa zisii romani] a fost mult prea mic pentru a ne invata ei limba si a ne impune civilizatia lor…            
   

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 3 votes)
 2. Cristian

  Si inca ceva…vad cititori ai site-ului care nu au implinit varsta majoratului…daca si dumneavoastra ii intoxicati cu lucruri neadevarate vor ajunge ca o parte din noi,care mai cred inca istoria care li se preda la scoala.
  Nu ar fi mai bine sa incercati sa le deschideti ochii de acum? Sau macar sa le oferiti sansa [care nu ne-a fost oferita noua pe timpul comunismului] de a discerne,punandu-le la dispozitie mai multe surse istorice?
  Nu cred ca e sanatos sa mai creem o generatie de cobai pe care sa-i facem sa creada toate aiurelile de pe Wikipedia si din alte parti unde posteaza oricine ce vrea…ganditi-va ca ei reprezinta VIITORUL NOSTRU…al urmasilor DACILOR [nu al Romaniei ”create” printre altele de pasoptistii asa zisi ai scolii ardelene,acestia fiind de fapt iezuiti].
  Pentru ei [tinerii nostrii] e mult mai usor sa intre pe internet sa caute informatii…atunci de ce sa nu-i ajutam scriind ADEVARUL…asa cum il stim noi,nu cum vor altii sa ni-l vare pe gat si sa ni-l injecteze in vene…ADEVARUL NOSTRU…asa cum e de fapt.      

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
 3. @Cristian: Din păcate și din fericire, pe internet oricine poate să spună aproape orice. În cazul filmului recomandat, și care aflu că face vâlvă pe YouTube, situația stă chiar mult mai rău decât pe Wikipedia, care de bine de rău își construiește niște standarde profesionale, prin impunerea citării unor surse scrise. Filmul respectiv nu folosește nici măcar un singur istoric, ceea ce ar fi primul lucru, care să îți dea de gândit. Un fost ministru de Interne și un fost șef de Stat Major (cei doi vorbesc cam 80% din documentar) ar fi numiți specialiști, dacă s-ar vorbi de arta războiului, dar nu în istorie și arheologie. Așa zisa știință a „dacologiei” e o grupare de istorici amatori (oameni pasionați altfel, tot respectul pentru hobby-ul lor), respinși de întreaga comunitate academică, de la profesori universitari la academicieni și nu din cauza unei conspirații.
   
  Din păcate, politica e amestecată în știința istorică. Primii care au cochetat cu ideea continuității dintre daci și români au fost unii istorici cu simpatii legionare. Era un fel de a fi la modă, căci extrema dreaptă germană de atunci încerca să se rupă de tradiția creștină europeană și se revendica de la tribuile germanice, nordice, socotite până atunci de barbari. Ideea lor nu a prins, dar a revenit în forță în anii 80, după „reconvertirea” lui Ceaușescu la naționalism. Un cercetător erudit, Edgar Papu, a lansat teoria protocronistă, potrivit căreia noi am inventat cam tot ce e sub soare, de la roată la scris, teorie tratată cu ironie de comunitatea istoricilor serioși. Protocronismul a fost însă luat în brațe de propaganda lui Ceaușescu, care dorea să rupă firul sincronizării cu Europa, care fusese idealul tuturor elitelor culturale pe care le-a avut vreodată România. Un stat izolat de vecini și mai ales de Europa Occidentală, o cetate asediată, „strâns unită” în jurul Marelui Cârmaci, era idealul propagandei Securității din anii 80. Încă îmi mai amintesc cât de dese erau asemenea emisiuni în acei ani, și cum se succedau imaginile cu conducători, de la Burebista, la Decebal, Mihai Viteazul, Cuza și apoi Ceaușescu.
  Nucleul dur al acestei propagande național-comuniste l-a constituit Institutul de Istorie al Armatei, condus de „generalul” Ilie Ceaușescu. De acest cerc au fost apropiați Ilie Bădescu, Ioan Talpeș (viitor șef SIE), Mircea Mușat, Ion Ardeleanu (autori de manuale și viitori membri marcanți ai PRM). Asta explică și de ce sursele citate în documentar sunt mereu militari și nu istorici. După Revoluție, „dacologii” lui Napoleon Săvescu, care nu s-au împrăștiat prin PRM sau PUNR, și-au găsit protectori generoși în Frații Păunescu (Bancorex, B1TV), care îi finanțează și le găzduiesc congresul anual la Intercontinental. Un alt sponsor a mai fost și răposatul Iosif Constantin Drăgan, fugit în Italia cu banii legionarilor și devenit partener de afaceri cu Securitatea lui Ceaușescu.
  Iar acum, la chestiune. Nu încape dubiu că dacii au fost un popor grozav. Da, erau suficient de avansați să paveze drumuri și să facă orașe cu locuințe din piatră, destul de probabil să fi avut calendar, mai mult ca sigur aveau bogății, respectiv aur și putere militară, o religie proprie, posibil, apropiată de monoteism. Din păcate nu se îndeletniceau cu scrisul, indiferent ce cred autorii filmului de pe You Tube. Iarăși, asta nu e o rușine, nici celții nici vikingii nu se oboseau să scrie și nu e interzis să îi admiri.
  Din păcate pentru „dacologi”, lingvistica are suficiente date ca să fie socotită științifică și e un argument imbatabil împotriva supozițiilor pe care le prezintă. Pentru că până la producerea dovezilor, asta sunt: supoziții. Nu există nici măcar o propoziție păstrată din limba dacilor, pe care așa zișii specialiști susțin că o cercetează. Cuvintele atribuite lor sunt deduse prin eliminare, pentru că nu se regăsesc în alte limbi. Altfel spus, nici măcar celebrele mânz, viezure, brânză, varză nu ne garantează nimeni că ar fi ale dacilor. Și chiar dacă sunt, din ele nu se poate alcătui nici măcar o propoziție inteligibilă.
  Prin contrast, sunt tomuri întregi de tratate care vorbesc de latinitatea limbii române, practic nu e lingvist serios care să nege asta. Și nici nu trebuie să fii lingvist ca să vezi că fondul de bază al vocabularului e pur latin. Ipoteza că soldații romani au învățat limba latină de la daci e blând spus o bazaconie. E cel puțin copil cine crede că spaniolii și francezii vorbesc limbi derivate din misterioasa limbă a dacilor și nu din limba lui Cicero. Se pot aduna biblioteci întregi de cărți latinești de dinainte de contactul cu dacii. Așa zisele surse literare sunt orice numai istoriografie. E irelevant de unde se trage personajul literar Enea, ce a crezut Eminescu despre daci și așa mai departe.
  Invitat la o televiziune, militarul cu veleități de istoric, Niculae Spiroiu (mare autoritate în film) povestea că un șofer de taxi din Lituania i-a spus „păi voi sunteți daci ca și noi” și concluziona „deci iată că ei știu”. Din păcate, ăsta e nivelul academic ar respectivei autorități, pe lângă care OTV pare Sorbona.
  La fel de caraghioase și irelevante sunt găselnițele de anul acesta ale protocroniștilor, rebranduiți dacologi. Pretinsele „teste de paleogenetică” impresionează doar publicul educat exclusiv din filme de pe internet, care n-a pus mâna pe o carte serioasă vreodată. Îmi și imaginez metodologia: s-au testat fragmente dintr-un os al unui om oarecare, găsit într-un sit arheoologic și s-a comparat cu ce? Cu un român de azi? Cu toți românii de azi? că la mine n-a venit nimeni la ușă să-mi ia mostră de ADN. Și au constatat că osul respectiv e mai apropiat de grecii de azi (care din ei?) și îndepărtat de italieni, totuși apropiat de italienii din Nord (că ei s-au tras din traci, ne spun autorii filmului). Teoria asta cu identificarea genetică a etniiilor e mai caraghioasă decât pseudo-știința rasială a lui Gobineau și a naziștilor.
  De ce au fost latinizați românii și nu au fost latinizați britanicii e un mister, așa cum un mister e de ce Gigel se îndrăgostește de Mărioara și o ia de nevastă, din trei miliarde de opțiuni disponibile. Nu e nicio conspirație, istoria pur și simplu se întâmplă. De ce tinerii de azi aleg să folosească atât de multe cuvinte englezești și nu rusești, deși suntem „mai vecini” cu rușii decât cu americanii, și unii dintre noi le-am și studiat limba în școala generală? De ce „se franțuzeau” pașoptiștii, marcând decisiv româna modernă? Din nou, chestie de opțiune, de atracție culturală și de hazard al istoriei. E posibil ca aceleași mecanisme să fi funcționat și acum două milenii: atracția unui mare imperiu plus un influx de coloniști, posibil pentru o goană după aur ca în America, în timpul colonizării ei.
  E adevărat că identitatea româneacă e una costruită, în bună parte de pașoptiști. De fapt așa sunt toate națiunile moderne, naționalismul însuși ca idee nu are mai mult de 2-3 secole. Sigur că e foarte multă mitologie la mijloc, atunci când încerci să arăți că un popor e urmașul direct al dacilor sau al romanilor. A înlocui o mitologie cu alta nu cred că e un mare câștig. În cazul romanilor, care erau un imperiu, cu provincii și în Africa, iarăși ține de fantezie să îți imaginezi că ar fi trimis coloniști din capitala imperiului, fix de la Roma, și nu de la periferie. Iată iarăși o problemă pentru cei care stau acum de teste ADN pentru a vedea cine ce strămoș a avut. Dar mult mai interesant e cum de nu sunt mai relevante cele două mii de ani care au trecut, decât perioada dacilor și romanilor? De ce nu se revendică nimeni de la zecile de triburi migratoare care sunt consemnate a fi viețuit pe aici între timp? Aceste triburi au avut populații cu mult mai numeroase și decât dacii și decât coloniștii romani, dar, desigur e mai puțin spectaculos să spui cuiva că ești convins că te tragi din: cumani, gepizi, ostrogoți, vizigoți, goți, longobarzi, avari, slavi, huni, tătari, turci. Despre circa un mileniu, după plecarea administrației romane nu avem aproape nicio informație, chiar mai puține certitudini decât ne oferă columna lui Traian.
  Schimbă asta cu ceva lucrurile? Eu cred că nu. Cred că e mai important cum suntem astăzi și cum putem să reintrăm în rândul lumii civilizate, decât să ne batem cu cărămida în piept că avem strămoși mai mult sau mai puțin închipuiți, mai mult sau mai puțin glorioși.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 7 votes)
 4. Paul Snaider

  A                                   Columna lui Traian
                       Primul  ,, film “ de război din istorie
   
   
                             
   Un mare jubileu; 113-2013. Ziua de 12 mai este, sau ar trebui să fie, pentru noi românii, un moment de readucere aminte şi, de ce nu, de mîndrie naţională.
  Aşa dar, se împlinesc 1900 de ani de cînd  la Roma, în prezenţa unei mari mulţimi de oameni, veniţi special din diferite regiuni ale Imperiului, s-a inaugurat maiestoasa Columnă lui Traian.
   Marele împărat, învingător al germanilor şi cuceritor al Daciei, a hotărît construirea, unui nou forum, construcţie ce a început în anul 107, ocupînd în final suprafaţa de 275.000 mp.
  Autorul proiectului, Apollodor din Damasc, a conceput Columna, ornamentată cu o bandă în spirală ce conţine reliefuri sculptate în marmură de Carrara, menită să imortalizeze actele de vitejie ale armatei române în războaiele cu dacii din 101-102, 105-106. Banda sculptată are o lungime de 200 m, cu o lăţime ce variază de la 0,89 m la 1.25 m la vârf, conţinînd 124 de episoade cu scene de luptă şi aproximativ 2500 de figuri. Columna propriu zisă are înălţimea de 29,78 m, adică 100 picioare, de unde şi numele de ‘’ Columna centenaria”. Aşezată pe un soclu cu latura de 5,48 m şi înalt de 5,37 m, ea are o înălţime totală, fără statuie, de 39,43 m.
  După anul 117, Columna păstrează în doua nişe de la baza urnele funerare, confecţionate din aur, ale împăratului Traian şi a soţiei sle Plotina.
  Despre monumentala construcţie, marele istoric şi arheolog Vasile Pârvan afirma la vremea sa: “Priviţi pe alba Columnă din Roma povestea cea tristă a căderii Daciei. Sunt chipuri cioplite în marmura rece, a marelui foc care a contopit două popoare într-unul.”
  Scena 145 de pe Columna reprezintă sfîrşitul ultimului şi marelui rege dac, DECEBAL, dar, îndrăznesc să spun şi, actul de naştere a poporului român.
   
   
   Profesor, Paul Snaider
   

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)
 5. IOBUREBISTA

  @schmoukiz
  Majoritatea cuceririlor hoardelor romane a avut la baza tradarea si minciuna. Nu-ti poti imagina cum popoare bine constituite militar, cadeau sub sabia unora care erau depasiti ca inteligenta militara si nu numai. Si astazi se poate observa in marea peninsula a italiei cit de destepti is. Plus ca la cati sclavia au avut se reflecta si in sumedenia de dialecte necotrolabile din prezent. Deci desteptaciunea este la ea acasa. Este adevarat ca cel ce realizeaza acele filme demne doar de youtube, a fost usor de prostit si indreptat pe cai gresite, mai ales in ultimul timp cind invita fel si fel de istorici care ne spun ca de la DECENEU la zamolxe si pina in Egipt toti au fost aromani. mai mult chiar insusi Cristos a fost grec.Vorbiti de incertitudini si oameni care nu sant in pozitia de a fi credibili, ceea ce este posibil dar poate fi si probabil in acelasi timp. Mistificarea a inceput exact dupa ce conducatorul ultimul conducator brav, ZECE BALAURI sau ZECE DRAGONI, a fost tradat si a trebuit sa se retraga, inscenandui-se si lui moartea pentru a ingenunchia sufletele celor ramasi. Or fi in viziunea dumneavoastra irelevante numite fapte si crezuri, insa persoanele care au initiat iluminarea si au demonstrat faptul ca celebrul graal nu este altceva decit cautarea adevarului si a luminii, merita mai mult decat respectul nostru al tuturor. Faptul de ati cauta strabunii si adevarul despre neamul tau, mergand pana la sacrificiul suprem, iar aici exemple is multe incepand sa numaram numai de la Eminescu si pana in zilele noastre, este o cutezanta, un curaj de luptator, chiar daca cu morile de vint( apropo de cuvintul “daca” probabil ca dumneavoastra va suna egal cu varza sau se inscrie in aceeasi lista personala cu supozitii pe care o detineti ), comparativ cu cei care stau si se uita ca mata in calendar. Ceea ce este foarte adevarat si dumneavoastra ne confirmati prin ceea ce scrieti, pentru care va multumim, este faptul ca intotdeauna in viata gasesti chibiti care nu fac nimic altceva in aceasta viata decit sa dea note altora, ei insisi fiind prea….. .Aici puteti completa cu rosu daca doriti, dumneavoastra sau oricare cititor al acetui blog.Nu ‘s rautacios si nici nu judec aspru, insa adevarul este prea vizibil pus la indoiala.
  O zi buna va doresc, plina de lumina si intelepciune.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. aioan

  De doua mii de ani suntem aici si crucificati pe columna.Daca Europa nu isi revine urmasii vor vedea o lume ocupata de islam.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Your oppinion:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meniu
Facebook
Alte pagini
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Links