Domul din Napoli

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Cea mai mare catedrală din Napoli aduce la exterior cu mai faimosul și mai grandiosul dom din Milano. Tocmai această fațadă, refăcută în secolul XX de Errico Alvino e elementul arhitectural cel mai valoros, cu numeroasele sala sculpturi create de mai mulți artiști. Libertatea individuală de creație a maeștrilor pietrari era unul din atuurile perioadei gotice, despre care unii sunt de părere că a fost pierdut în Renaștere, când apar vizionari cu ambiții demiurgice și care cer disciplină de la colegii cu care lucrează, pentru realizarea unei viziuni constructive proprii. Dacă goticul era o simfonie, Renașterea e un cor, imaginația meșterilor trebuie să fie suprimată pentru a răzbate viziunea maeștrilor.

dom napoli arcade

Varietatea de stiluri din interiorul domului nu reușește să repete impresie de eleganță și monumentalitate de la exteriorul, care răsare neașteptat de pe una din străduțele napolitane, fără o piață pe măsura construcției. Nava principală păstrează acoperișul plat al templelor roman și grec, cu rânduri de coloane care susțin un tavan casetat, cu picturi, sculpturi aurite și alte decorațiuni. Coridoarele create de coloane și zidurile exterioare au deasupra acoperișul în formă de butoi cunoscut încă de pe vremea romanilor.

tavan

Il duomo di Napoli cuprinde și ruinele celei mai vechi biserici din oraș și a fost reconstruit în secolul XIII de Carol de Anjou. Domul e închinat lui San Gennaro, ale cărui moaște se află în interior, după câteva trepte mai jos în fața altarului. San Genaro (Sf Ianuarie), protectorul orașului Napoli, a fost martirizat în vremea lui Dioclețian.

Mater botezatorul

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro