Porumbeii albi din parcul Maria Luiza

de Victor Grigore, Webphoto.ro

E greu să alegi cel mai plăcut loc dintr-un oraș atât de încântător ca Sevilia, dar parcul Maria Luiza concurează categoric cu piețele publice faimoase și cu catedralele orașului, prin calmul și armonia pe care o inspiră. Și nu se reduce totul la natură în acest parc, redesentat pentru expoziția Ibero-Americană din 1929.

paloma blanca

Sunt mai multe clădiri frumoase în interiorul parcului. Unul este Muzeul de Arte și Tradiții Populare din Piața America (Museo de Artes y Costumbres Populares), unde se găsesc colecții de costume și evocări ale tradițiilor populare din Spania și din Andaluzia în particular.

pereche porumbei

O altă clădire reprezentativă se găsește în Plaza de Espana și adăpostește astăzi Muzeul de Arheologie.

Grădinile au fost proiectate de arhitectul peisagist francez Jean Claude Nicolas Forestier, un discipol al lui Georges Eugene Haussmann și Jean-Charles Alphand, care a modelat Parisul și alte orașe importante ca Buenos Aires din Argentina și Havana din Cuba.

porumbei

Proiectul redesenării grădinilor Sultanului din Casablanca, Maroc, un deceniu înainte, a fost șansa lui Forestier de a întâlni tradiția grădinilor arabe. Forestier credea în funcționalitatea spațiului public, în concordanță cu ideile lui Le Corbusier, și era în adâncul său un botanist, pasionat de fiecare specie de plante.

alee umbrita

În nordul Africii, Forestier a întâlnit tradiția arabă a grădinilor private, cu labirintul lor înverzit de portocali, lămâi și palmieri maietuoși. Era un lux rezervat pentru foarte puțini, care putea fi folosit acum pentru întregi comunități urbane. Iar în Andaluzia, în sudul Spaniei, exemplele de grădini complicate erau la tot pasul în urma aceleiași influențe maure, de la Alhambra din Granada, la Alcazar, chiar în vecinătate, aici în Sevilia.

porumbel alb

Nicolas Forestier a creat vastul parc din Sevilia folosind la maxim vegetația mediteraneană cu portocali și palmieri, pini care umbresc aleile geometrice, dar și cu aranjamente florale complexe, pe care peisagistii francezi din școala de la Versailles avuseseră suficient timp să le experimenteze.

maria luiza

Frumusețea naturii e potențată de animalele care dau viață parcului Maria Luiza: păsări cântătoare sălbatice diverse, cai atletici care trag caleștile turiștilor și mai ales porumbei.
Porumbeii albi sunt îmblânziți și abia așteaptă să fie hrăniți, aventurându-se chiar și pe mâinile celor ce le dau grăunțe.

palmieri trandafir galben

Parcul e numit după infanta Maria Luiza Fernanda, ducesă de Montpensier, care a donat terenul aparținând palatului, la sfârșitul secolului XIX. Maria Luiza a fost fiica cea mică a regelui Spaniei, Ferdinand al VII-lea.

parc maria luiza

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro