Muzeul Etnografic din Sevilia, un exemplu de arhitectură mudejar

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Expoziţia ibero-americană din 1929 a fost un prilej pentru Sevilla de a-şi îmbogăţi colecţia de clădiri frumoase cu noi opere de artă, care făceau un periplu prin istoria arhitecturală a sudului peninsulei iberice. Pavilioanele expoziţiei, la care au luat parte ţări de pe trei continente, de la Statele Unite, la fostele colonii spaniole şi portugheze, au fost păstrate şi folosite ca muzee sau consulate ale respectivelor ţări. Cea mai mare dintre aceste construcţii se găseşte în Piaţa Spaniei, acolo unde au fost expuse documente legate de descoperirea Americii de către Columb.

muzeu de arta

Nu departe de această piaţă, în acelaşi parc Maria Luiza, un pavilion al expoziţiei a fost transformat într-un muzeu al culturii şi tradiţiei andaluze, sau un “muzeu al artelor şi costumelor populare”, cum ar suna denumirea sa spaniolă. Nici nu se putea alege un cămin mai potrivit pentru a expune colecţii legate de specificul sudului Spaniei, decât această clădire care parcurge discret câteva sute de ani, evocându-i pe maurii veniţi din nordul Africii şi pe ibericii, victorioşi în ceea ce ei au numit “reconquista”.

muzeu de etnologie

E o clădire armonioasă cu cărămidă aparentă și decorații specifice regăsirii stilului Mudejar, creat prin fuziunea dintre arhitectura exuberantă musulmană și gustul creștin. Numele Mudejar vine probabil dintr-un cuvânt arab care înseamnă ”domesticit”, deci este o creație maură adusă în liniile locale ”rezonabile”.

muzeu sevilia

Arhitectul acestui pavilion e acelaşi Anibal Gonzalez, care a proiectat şi pavilionul semicircular din Piaţa Spaniei, în 1914, în anticiparea expoziţiei. Ideea turnului cu plan pătrat şi acoperiş din lemn, care în perioada califatului era minaretă, iar acum e turnul clopotniţei din Sevilia, e încorporată în aripile clădirii, ca un donjon, cu balcon sprijinit pe coloane. Sunt coloane delicate, pe care stau bolţi rotunde cu un contur zimţat în arabescuri, ca la palatul Alcazar din acelaşi oraş.

arhitectura coloniala coloana inger

În interiorul muzeului pot fi văzute colecţii de costume aparţinând mai multor clase sociale, de la hainele de lucru şi de sărbătoare ale ţăranilor spanioli, la rochiile cu corset ale nobilelor, la rochii de flamenco. Sunt recreate şi ateliere de fierărie, bijuterie şi colecţii de ceramică, păpuşi, evantaie şi chitări, un instrument care a creat muzica Andaluziei.

muzeu costume

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro