ro

Evrei tradiționaliști, care protestează alături de palestinieni

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Nakba (cuvântul arab pentru „catastrofă”) e numele zilei în care palestinienii comemorează marele exod de după declararea existenței statului Israel. Ea a fost marcată la Londra de un miting restrâns, la care au luat parte circa o sută de persoane. Statul Israel a apărut pe 14 mai 1948, odată cu Declarația de Independență. Data de 15 a fost fixată pentru amintirea tragediei palestinienie, ce a urmat, așa cum 27 ianuarie e ziua internațională de comemorare a Holocaustului. (Eveniment marcat în mai multe țări la opt date diferite din calendar; Statele Unite ale Americii marchează Holocaustul printr-o săptămână comemorativă an de an.)

politie miting

700.000 de palestinieni au fost obligați să își abandoneze casele în Nakba, devenind refugiați în țările vecine. Astăzi, comunitatea palestiniană din țările adiacente numără cinci milioane. Dacă acestora li s-ar permite să se întoarcă, ar schimba raportul dintre minoritate și majoritate în Israel, se tem autoritățile evreiești.

islamofobie

Mitingul s-a desfășurat pașnic în Kensington, un cartier scump al Londrei, în proximitatea ambasadei Israelului. Pe celălalt trotuar, un grup de circa 10 suporteri ai Israelului au desfășurat steagul alb-albastru. Ei au strigat către ceilalți protestatari: „naziștii”, „teroriștii”, „ucigașii de homosexuali”, despărțiți fiind de două cordoane de poliție.

steag israel

Pe trotuarul de vizavi, suporterii Palestinei erau mai numeroși și mai diverși. Deși majoritatea erau musulmani, existau și activiști englezi, mânați de considerente morale. Ei fac apel la încheierea oprimării prin politic asemănătoare apartheidului din Africa de Sud. Pentru bombardamentele din fâșia Gaza, ei acuză Israelul că ar fi un „stat terorist”.

israel

Prezența cea mai exotică la miting de partea palestinienilor a fost un grup de evrei tradiționaliști cu îmbrăcămintea obișnuită a ortodocșilor lituanieni cu perciuni cârlionțați și pălării de blană. Nu fac parte din Chabad, dar sunt o sectă mică, numită Naturei Karta. (Ceea ce înseamnă „străjerii orașului”, cu referire la Ierusalim.)

evrei ortodocsi

Membrii acestui grup urmează cu strictețe prescripțiile iudaice de hrană și comportament. Se socotesc parte a unui popor ales, dar consideră că statul laic nu ar trebui să existe înainte de venirea unui mesia. Astfel, se opun sionismului, care e o ideologie naționalistă inițiată în principal de evrei care erau atei. În 1975, 72 de țări au votat o rezoluție a Națiunilor Unite, care condamna sionismul ca fiind o formă de rasism. În 1991, acea rezoluție a fost amendată de ONU, încât să nu mai considere sionismul discriminatoriu.

protest

Membrii Naturei Karta sunt greșit desemnați ca „evrei după Tora”. Ei împărtășesc credința în Talmud, ca toate curentele actuale ale iudaismului. Credința lor mistică e că evreii au fost pedepsiți pentru păcate să pribegească în exil și de aceea trebuie să încerce să își schimbe comportamentul nu soarta.

palestina libera evrei

(fotografii din mai 2015)

Mai multe despre: Diverse
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.