en
ro

De la protestul societății civile nu a lipsit decât societatea

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Doar cateva sute de oameni s-au adunat in Piata Universitatii pentru a protesta impotriva blocarii activitatii de studiere a dosarelor Securitatii de catre CNSAS, prin decizia data de Curtea Constitutionala. Aflarea adevarului despre trecutul lor e o problema care ii preocupa tot mai putin pe romani, dar care a pus in miscare elitele societatii civile.

securitatea

Tinerii din organizatia Militia Spirituala sunt printre putinii reprezentanti ai generatiei lor care dau exemplu de simt civic.

rozatoare
"Ne-ati ros trecutul, ne roadeti si memoria" a fost unul dintre mesajele protestatarilor.

Curtea Constitutionala, instanta formata in totalitate din fosti magistrati din perioada Comunista, a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, care a atacat insasi legea de functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Anul trecut, CNSAS daduse un verdict prin care se arata ca proprietarul Antenei 1 a fost colaborator al Securitatii sub numele de cod Felix.

mircea toma
Mircea Toma, ziarist la Academia Catavencu si animator al mai multor organizatii neguvernamentale a preluat rolul de gazda

La mitingul care isi dorea sa reinvie fenomenul Piata Universitatii si-au anuntat prezenta o sumedenie de organizatii neguvernamentale, dar slaba participare e graitoare pentru faptul ca multe ONG-uri sunt in realitate asociatii de birou pricepute doar la castigarea unor proiecte din partea institutiilor europene care sa le finanteze presupusele activitati.

ana blandiana
Poeta Ana Blandiana a starnit reactii mixte in randul audientei.

Totusi, trebuie laudat civismul unor organizatii precum GDS (Grupul pentru Dialog Social), care aduna in jurul sau o buna parte a elitei cu vederi liberale in sensul larg, Alianta Civica (cea care conducea protestele de la inceputul anilor ’90 si care a militat constant pentru moralitate in politica) sau AFDPR (venerabila Asociatie a Fostilor Detinuti Politici).

andrei oisteanu
Andrei Oisteanu, profesor de antropologie si Cristian Parvulescu, politolog, fost presedinte al asociatiei Pro Democratia.

Daca in anii ’90 un protest anticomunist bloca circulatia in centru, de aceasta data manifestantii au ocupat doar piateta din jurul fantanii arteziene din fata Facultatii de Arhitectura. Primul dintre vorbitori, Mircea Toma, jurnalist la Academia Catavencu si foarte activ in manifestarile societatii civile, a indemnat la forme inteligente de protest care sa suplineasca vadita forta disproportionata de care dispun cei care doresc limpezirea trecutului Romaniei, in fata reprezentantilor nomenklaturii si ai sistemului represiv care se afla si acum la butoanele societatii.

remus cernea
Remus Cernea, presedinte al Asociatiei pentru Libertatea de Constiinta.

Poeta Ana Blandiana a avut de infruntat si protestele unuia dintre cei prezenti la miting dar a subliniat ca si o asemenea atitudine e totusi un semn de libertate. In ultimii ani, Ana Blandiana s-a dedicat realizarii unui proiect de recuperare a memoriei colective similar memorialului Holocaustului, deschis la Sighet, in incinta unei foste inchisori comuniste.

sorin iliesiu rodica culcer
Sorin Iliesiu, cineastul care a realizat filmul Piata Universitatii si autorul apelului de condamnare a comunismului, trimis presedintelui Basescu a fost printre cei mai bine-primiti vorbitori. In public s-a aflat si jurnalista Rodica Culcer, sustinatoare a legii lustratiei.
folkist

Toti vorbitorii au fost de acord ca interventia membrilor Curtii Constitutionale de franare a CNSAS e motivata de teama castei judiciare de iminenta deschiderii dosarelor de la Securitate ale procurorilor si judecatorilor. Desi multi dintre participanti erau simpatizanti ai presedintelui Traian Basescu, un inamic traditional al lui Dan Voiculescu, a fost foarte bine primita observatia adusa de Christian Mititelu, reprezentantul Aliantei Civice, care a amintit ca decizia Curtii s-a luat in unanimitate, deci inclusiv cel numit de presedintie a votat “de partea sistemului”. Ca urmarel, dupa scandari care cereau demisia Guvernului s-a strigat si lozinca “Tariceanu si Basescu sunt puii lui Iliescu“.

liviu mihaiu
Liviu Mihaiu a participat la mitingul pro-CNSAS.

De asemenea, s-au solidarizat cu protestul si reprezentanti ai asociatiilor de revolutionari care vor inainta un protest si institutiilor europene de la Strasbourg.

protestatari

In schimb, este de remarcat absenta de la intrunire a oricarui reprezentant al institutiei aparate, CNSAS. Activitatea acesteia a starnit destule nemultumiri, atat din partea celor care ar dori definitiv inchiderea oricarei discutii privitoare la regimul comunist si mai ales la perpetuarea lui dupa 1989, dar si din partea celor care au remarcat ca dosarele deschise de Consiliu ii vizau mai cu seama pe informatorii marunti si aproape niciodata pe ofiterii cu grade mari in Securitate, ori pe activistii de la varf.

portavoce

Chiar si asa, numele lui Constantin Ticu-Dumitrescu, cel care a initiat si s-a luptat pentru o lege care sa deschida arhivele politiei politice a lui Ceausescu, a fost scandat de mai multe ori de catre cei prezenti.

christian mititelu
Publicistul Christian Mititelu a indemnat la luciditate si vigilenta, amintind ca inclusiv reprezentantul presedintelui Basescu in Curtea Constitutionala a votat de partea Securitatii.
doru maries
Revolutionarul Doru Maries

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse