ro

Principele Radu Duda vrea să schimbe Palatul Elisabeta pe Palatul Cotroceni

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Curtea palatului Elisabeta, din spatele Muzeului Satului din Bucuresti, a fost luata cu asalt de presa si de prieteni romani si straini ai familiei regale, la anuntarea candidaturii la presedintie a principelui Radu Duda. Ginerele regelui Mihai a tinut un discurs insotit de principesa Margareta, in care a vorbit despre necesitatea unui presedinte care sa nu fie legat de partidele politice. Acest profil al presedintelui, situat deasupra jocurilor politice, este apropiat de „fisa constitutionala a postului” de presedinte, dar e si foarte aproape de impartialitatea proprie unui monarh constitutional. Totusi, Radu Duda a tinut sa precizeze ca o eventuala alegere a sa in functia de presedinte nu ar insemna reinstaurarea monarhiei, lucru care poate fi decis doar de popor.

margareta radu duda
Principesa Margareta si principele Radu Duda

Dupa discursul de lansare a candidaturii, baia de multime a lui Radu Duda a fost tulburata de protestele unui fost detinut politic, care i-a solicitat sa raspunda la mai multe intrebari legate de legaturile cu Securitatea si de felul in care va armoniza statutul sau de membru al casei regale cu o functie intr-o republica. Protestele civilizate ale profesorului Ion Varlam au ramas fara raspuns din partea lui Duda si a sustinatorilor sai, fiind acoperite de muzica de fond care rasuna din boxe.

casa regala
Discursul candidatului prezidential a fost rostit cu efigia casei regale pe fundal, intr-un basorelief de pe cladirea Palatului Elisabeta

O prezenta foarte distinsa, principesa Margareta l-a insotit pe sotul sau pe toata durata ceremoniei si la cocktailul de dupa. Potrivit dispozitiilor regelui Mihai, care nu s-a pronuntat inca public in legatura cu candidatura ginerelui sau, principesa Margareta este mostenitoarea tronului, ceea ce ar duce la o situatie fara precedent, ca o regina sa fie concomitent si sotia presedintelui republicii.

radu duda
Radu Duda, la prima baie de multime

Inainte de a se casatori cu fiica cea mare a regelui Mihai, Radu Duda a avut o cariera modesta de actor, fiind absolvent al IATC. Urmand alte studii de profil a avansat si in ierarhia militara in mod spectaculos, pana la gradul de colonel. Odata cu apropierea dintre regele Mihai si regimul Adrian Nastase, perioada in care s-au facut si insemnate restituiri ale proprietatilor casei regale, Radu Duda a detinut si prima sa functie oficiala in statul roman, aceea de reprezentant special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila. Onorariul foarte mare primit pentru aceasta functie (asimilabila aceleia de ambasador) si retrocedarile unor proprietati regale ca Palatul Elisabeta din Bucuresti, Palatul Peles sau Castelul de la Savarsin au ridicat si suspiciunea ca apropierea dintre Adrian Nastase si Radu Duda era de fapt un schimb de imagine contra avantaje.

monarhisti
Duda mizeaza in alegeri si pe sprijinul votantilor monarhisti

Numele lui Radu Duda apare si intr-un caiet descoperit la Revolutie intr-un birou al PCR Iasi, pe o lista a persoanelor de sprijin ale Securitatii. Acuza este respinsa de Duda, care a primit un aviz favorabil si din partea CNSAS, dar legaturile sale cu aceasta institutie continua sa ridice semne de intrebare dupa vanzarea unui apartament SRI-ului de catre Duda.

ion varlam
Radu Duda s-a confruntat chiar la lansare si cu primul sau contestatar, profesorul Ion Varlam,
fost detinut politic si luptator in Revolutie

In discursul de lansare, principele Radu Duda si-a asigurat viitorii alegatori ca va asigura independenta Justitiei, domnia legii si ca nu va tolera nedreptatile si abuzurile.

duda

Cand un popor nu mai poate indura, cand un sistem isi umileste proprii cetateni, cand nu mai avem demnitate si nici speranta, atunci se petrec marile schimbari“, a spus Duda, care a amintit si urma lasata in istorie de casa regala, incepand cu regele Carol I, “cel ce a construit statul roman pe principiul profesionalismului“.

margareta

principesa margareta

duda margareta

Mai multe despre: Reportaj
Multimedia

Discursul principelui Radu Duda cu ocazia lansarii candidaturii la presedintia Romaniei.
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.