Cum arăta un mall în secolul XIX. Galeria Umberto Primo

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Regele Umberto I a construit această galerie la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu ajutorul arhitectului Emanuele Rocco. Galeria impresionează prin cupola octogonală din metal şi sticlă, asemănătoare cu alte galerii comerciale din Milano şi Veneţia. Construită în patru ani, galeria are forma unei cruci, cu acoperiş transparent şi cupolă în mijloc. Cele patru căi de acces aveau la parter magazine, cafenele şi apartamente la etaj, deci locul era atât unul practic de făcut cumpărături dar şi un loc de promenadă şi socializare.

emanuele rocco marmura

Zidurile şi pardoseala din marmură cu mozaic sunt decorate cu simboluri misterioase între care semnele zodiacului şi steaua lui David. Cel care a comandat proiectul galeriei, vizavi de luxoasa Operă din Napoli şi la doar câţiva paşi de Palatul Regal, a fost Umberto I, regele Italiei. Fiul lui Victor Emmanuel al doilea, Umberto Primo a fost un militar care a luptat în războiul de independenţă, dar nu a ezitat să folosească forţa brută şi pentru a reprima revoltele conaţionalilor. A suferit două atentate din partea unor anarhişti, cel de-al doilea atac fiindu-i fatal.

arhitectura

La intrarea principală în galerie sunt patru coloane din travertin, reprezentând cele patru anotimpuri. Patru continente sunt de asemenea figurate (Asia, America, Europa şi Africa) împreună cu personificări ale unor ştiinţe şi zeităţi romane. Acoperişul cu dom octogonal e opera lui Paul Boubee.

cupola sticla

intrare

fatada

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro