Cluj Arena, un stadion cu o arhitectură din viitor

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Fondat în 1919, U Cluj e unul din cele mai vechi și mai populare cluburi de fotbal din România, care acum are și un stadion pe măsura tradiției. Alegerea unei arhitecturi ultramoderne poate părea o surpriză pentru un club aproape centenar, care e una din emblemele Clujului, cel mai mare oraș al Transilvaniei, cunoscut pentru conservatorismul și atașamentul său față de valorile istorice.

Stadionul e mai mic și mult mai ieftin decât Național Arena din București, având doar 33.000 de locuri, față de 55.000, dar aspectul exterior îl depășește cu mult pe cel al stadionului din Capitală, ridicat aproape în același timp.

arhitectura moderna

Trăsătura distinctivă a acestei arene e fațada rotunjită din oțel, care pare să plutească deasupra unor piloni foarte discreți. Tribunele sunt separate, creând iluzia unui obiect în curs de transformare, care e surprins în timp ce patru părți se apropie una de alta, pentru a forma un obiect perfect rotunjit. Foile strălucitoare de metal de pe fațadă au spații între ele, care seamănă cu branhiile unui rechin. Din suprafața rotundă ca un OZN, doar cubul de sticlă de la intrarea oficială se desprinde. Senzația generală e aceea de formă aerodinamică, pe lângă care aerul curge, în timp ce sclipirea de metal subliniază și mai mult modernitatea proiectului.

stadion cluj

Biroul de arhitectură, care a creat proiectul, e Dico și Țigănaș, o firmă locală, care a creat și noul stadion al rivalei CFR Cluj, precum și diferinte clădiri de birouri și rezidențiale. Stilul modern al arhitecților acestei firme poate fi observat și la câteva mall-uri, precum Liberty Center din zona Rahova, București, sau mai multe reprezentanțe Tiago Malls din diverse orașe.

guri ventilatie tribuna

Stadionul e foarte avantajat de împrejurimi, fiind construit într-unul din cele mai mari parcuri naturale din Cluj, George Barițiu, un parc splendid cu lac și arbori seculari, chiar pe malul Someșului. Autoritățile locale intenționează să transforme locul în ceva comparabil cu Olimpia Park din Munchen, adăugând o sală de sport și o clădire înaltă de birouri, cu fațadă de sticlă. Municipalitatea a finanțat 70% din cele 45 de milioane cât a costat stadionul, restul fiind contribuții de la bugetul național. În timpul construirii stadionului, prim-ministru era Emil Boc, fost primar al Clujului, ales ulterior pentru un nou mandat în orașul ardelean. Consiliul local a înregistrat numele „Cluj Arena”, care este marcă proprie a municipalității, pentru utilizări comerciale.

textura aluminiu

Noul stadion, terminat în 2011, a fost construit pe locul stadionului Ion Moina, care era într-o stare avansată de degradare, și devenise un pericol pentru spectatori. Noul stadion respectă standardele UEFA pentru arenele de elită și e dotat cu pistă de atletism, omologată pentru întreceri internaționale. Stadionul e folosit și pentru concerte, găzduind deja trupe ca Scorpions, Roxette sau Smokie, în fața unor audiențe numeroase.

u cluj

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro