Goticul redescoprit prin ochii romanticilor în Neogotic

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Strada Ulloi e cel mai lung bulevard din Budapesta, pornind din cartierul celebrei echipe de fotbal Ferencvaros, până în centru. Biserica catolică dedicată Eternei Adorații e eclipsată de mai multe catedrale monumentale din oraș, dar merită să îi treci pragul. E o construcție neogotică, cu turle înalte foarte decorate.

ulloi utca neogotic

Interiorul e o navă lungă cu boltă în ogivă. Arcele frânte ale bolții conduc privirea către vitraliile colorate din spatele altarului. Forma turlelor ascuțite e reprodusă la scară mai mică în altarul în care se află o statuie a Fecioarei Maria.

orga templu

Asemeni stilului clasic al antichității, goticul e perceput ușor distorsionat de omul modern. Așa cum statuile grecilor erau de fapt foarte colorate și nu albe și solemne cum le vedem noi după câteva milenii, goticul era de asemeni mai viu decât ar lăsa să se înțeleagă pereții înnegriți de fum și de poluarea modernă. Neogoticul reușește să redea acest suflu de viață catedralelor și castelelor europene, printr-o interpretare trecută prin filtrul romantismului, o perioadă care idealiza trecutul istoric și avântul vital al strămoșilor barbari.

catedrala ferencvaros altar catolic

Biserici cum e cea de față, sau cum e catedrala din Szeged, ridicate în secolele XIX și XX, cu zidurile lor albe și ferestrele foarte viu colorate, ne dau o idee romantică asupra intențiilor pioase ale constructorilor medievali din vremea goticului.

adoratie perpetua geam galben

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro