O simfonie de lumină. Biserica votivă din Szeged

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Atunci când intri în Biserica Votiva din Szeged într-o zi însorită ai sentimentul că ești încojurat de culori și de lumina filtrata de marile vitralii de pe pereți. Interiorul e pictat aproape în întregime, poate o influență ortodoxă de peste Tisa, și fără excesul decorativ al barocului.

votiva szeged cruce

Biserica e destul de recentă, dat fiind că mai tot orașul a fost reconstruit după repetatele inundații devastatoare de la sfârșitul secolului 19. Proiectul a aparținut lui Schulek Frigyes și lui Foerk Ernő, primul fiind același arhitect care a creat și castelul de vis de la Budapesta cunoscut ca Turnul Pescarilor.

bolta

Lucrările au trebuit să fie întrerupte din cauza primului război mondial și regândite din cauza crizei mondiale, așa că biserica nu a fost finalizată decât la sfârșitul anilor 1930.

vitraliu Maica Domnului

Catedrala orașului Szeged e a patra construcție ecleziastică din Ungaria, depășită, între altele de monumentala biserică Sfântul Ștefan din Budapesta și de mai vechea catedrală din Esztergom, locul încoronării regilor maghiari.

biserica catolica cardinal

Cupola sa are 54 de m la exterior, fiind încadrată de două turnle în stil neoromanic de 91 m.

szeged altarul din szeged

Piața aflată pe latura vestică a catedralei e folosită pentru concerte și adunări populare, iar recent străzile care leagă această piață de zona pietonală a orașului au fost complet refăcute, astfel încât ambele să fie incluse într-un areal turistic, care încorporează și un mall.

sacru biserica votiva

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro