Unul dintre cele mai frumoase și mai diverse orașe din Europa s-a format din unirea a trei vechi orașe din epoci diferite: Obuda (unde există ruinele din antichitate ale așezării care i-a dat numele celui de-al doilea), Buda (capitala medievală, cu castelele, catedralele și peșterile de pe munte) și Pesta (orașul modern, mult mai vast, întins pe celălalt mal al Dunării, mărindu-și mereu suprafața). În această parte, de șes, a orașului se găsește și emblematicul Palat al Parlamentului.
Orașul e un spectacol în sine, cu porturi pentru vasele de croazieră, străzi aglomerate și festivaluri aproape în fiecare zi. În special seara, clădirile istorice și podurile peste Dunăre sunt iluminate într-un mod încântător. Podul cu lanțuri e printre cele mai fotografiate, cu pilonii săi ca niște arcuri de triumf străjuite de lei.
De o parte a podului e Castelul Buda, aflat pe dealul cu același nume, iar de cealaltă, clădirea Parlamentului, una dintre cele mai mari sedii legislative din lume, cu cupola sa clasică și zidărie din piatră gotică. Castelul Buda găzduiește acum muzeul de artă, cu cea mai mare pinacotecă din țară.
Nu departe de castel e catedrala în stil gotic a lui Matei Corvin, care a fost pentru scurtă vreme transformată în moschee, sub ocupația otomană. În fața ei e statuia ecvestră a lui Ștefan I, primul rege maghiar. Dar turiștii sunt atrași și fascinați de Bastionul Pescarilor, o clădire mai nouă, care împrumută aspectul castelelor din povestirile romantice.
Chiar lângă clădirea Parlamentului sunt mai multe muzee, între care se distinge construcția clasică masivă a Muzeului de Etnografie, cu interioarele sale decorate în stil baroc.
Cea mai înaltă clădire din Budapesta e catedrala Sfântul Ștefan, din clopotnița căreia te poți bucura de o vedere panoramică peste ambele maluri ale Dunării și peste orașul de dedesubt. E cea mai importantă, dar doar una dintre numeroasele lăcașuri de cult protestante și catolice din Budapesta.
Un alt punct important de interes se găsește la capătul bulevardului Andrasy, în Piața Eroilor, acolo unde Monumentul Mileniului marchează o mie de ani de istorie a maghiarilor în Europa. De o parte și de alta a monumentului se găsesc două muzee importante, Palatul Artelor și Muzeul de Arte Frumoase.
Muzeul de Artă Aplicată, Muzeul Național (Nemzeti), parcul orașului, stadionul Ferencvaros, cu fanaticii suporteri ai culorilor verde și alb, sunt alte atracții de top ale capitalei ungare.
Budapesta a suferit și distrugeri majore în trecutul său. A rezistat la invazii tătare, otomane, germane și sovietice, bombardamente și bătălii. Și armata română a cucerit orașul de două ori, în scopuri diferite. Prima dată, pentru a răsturna cel de-al doilea regim comunist din Europa, în 1919, după revoluția socialistă a lui Bela Kuhn. Ca o ironie a istoriei, două decenii mai târziu, soldații români pătrundeau în Budapesta împreună cu armata sovietică, pentru a instaura comunismul, la finele celui de-al doilea război mondial.
Și diversitatea etnică a contribuit la moștenirea culturală a Budapestei. Capitala avea o majoritate germană, motiv pentru care a avut mult de câștigat de pe urma alianței cu dinastia de Habsburg, la mijlocul secolului XIX. Acest statut de co-capitată a celui de-al doilea imperiu din Europa a îmbogățit foarte mult Budapesta, permițând apariția unor clădiri opulente, cu pretenții imperiale. Semnificativa minoritate evreiască, de 1 din 5 locuitori, a contribuit de asemenea la progresul economic și cultural al urbei. Chiar și astăzi, când populația Budapestei e în proporție de 90% maghiară, orașul încă se mândrește cu una din cele mai mari sinagogi din Europa.
Mai multe despre: Destinatii • Buda • Budapesta • Dunare • orase • Parlamentul Ungariei • Pesta • pod • UngariaMai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.