Imagini din cel mai frumos loc natural din Europa: lacurile Plitvițe din Croația

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Când te plimbi pe cărările celui mai mare parc natural din Croația ai sentimentul că te afli într-un loc de o frumusețe neatinsă de civilizația bătrânului continent. Un loc atât de pur, încât pare ireal. Chiar și turiștii, care vin aici atrași de imaginile impecabile din pliantele turistice, admit că spectacolul de culori al fotografiilor pălește în comparație cu realitatea.

parc national

Apele care izvorăsc din Munții Dinarici au creat aici o salbă de 16 lacuri interconectate pe diferite nivele. Între ele, curg cascade spectaculoase sau se formează baraje naturale din sedimente și plante. Vegetația e luxuriantă în împrejurimi, pe munții Mala Kapela și Pljesevica, care formează un cazan verde în jurul lacurilor.

lacuri croatia

Există numeroase trasee pentru drumeții, care merg de jur împrejurul lacurilor sau le traversează, oferind din loc în loc vederi panoramice. Întreaga zonă e păstrată riguros și perfect protejată. Ca și la Krka, cel de-al doilea parc național al Croației, aflat ceva mai la sud, accesul cu mașina e interzis, dar poți ajunge la lacuri cu autobuzele turistice incluse în preț.

pesti

Pentru a ajunge la Plitvicka Jezera, cum îi spun localnicii, trebuie să urmezi drumul național care conectează două segmente ale celei mai bune autostrăzi din țară: A1 (E65 E75), care practic face un mare ocol în jurul rezervației și împrejurimilor. Segmentul nordic al autostrăzii leagă Zagreb de Rjeka, brăzdând țara de la Est la Vest. Celălalt segment merge de la Nord la Sud, de-a lungul coastei Adriaticii, prin orașe importante ca Zadar și Split. Drumul e excelent și traversează lesne munții prin numeroase tuneluri, unele chiar și de 4 km lungime. Deci obișnuita taxă de autostradă croată merită plătită.

ape transparente

Drumul național de la Plitvice (pronunțat Plitvițe) e foarte bine semnalizat cu panouri și în bună stare, fiind o plăcere în sine, pentru dealurile împădurite pe care le străbate. Există patru hoteluri și două campinguri de o parte și de alta a rezervației pe acest drum, la aproximativ 8-10 km fiecare, și alte variante locale de cazare. Dincolo de acestea nu veți mai putea parca mașina în alt loc decât în cele două parcări amenajate la intrări, în schimbul a 7 kuna (1 euro) pe oră.

apa de smarald

Biletul de intrare pentru adulți costă 110 kuna (15 euro) pe zi, în timpul verii. Prețul include două traversări de lac cu vaporașul, de-a lungul și de-a latul, și două curse cu un autobuz electric ca un trenuleț. Prețul biletului e același indiferent de traseul pe care alegeți să mergeți în interiorul parcului.

pestera plitvice plitvicka jezera

Turistul poate decide în funcție de condiția fizică lungimea pe care e pregătit să o parcurgă în jurul lacurilor. Puteți alege doar o plimbare scurtă de o oră, sau puteți sta tot programul, de la 7 la 20, pentru a vedea tot. Lacurile de jos sunt mai spectaculoase, deci dacă doriți să vedeți esențialul în timp cât mai scurt, alegeți intrarea cu numărul 1.

lacuri croate trepte busteni

În parc există două restaurante, evidențiate pe harta care vi se dă împreună cu biletul de intrare. Plimbările cu vaporașul și trenulețul sunt la fel de plăcute ca traversarea cu pasul peste podețele din lemn de la nivelul apei.

cascada salbatica plivicika

Apa din lacurile Plitvice ia diferite nuanțe, de la albastru la verde, de la turcoaz la smarald. În multe locuri apa e complet transparentă, lăsând să se vadă sedimente, ruinele unor ziduri de piatră și pești foarte mari. E o idee foarte bună să veniți pregătiți nu doar cu o gustare și lichide pentru o zi de hoinărit, dar și cu ceva pâine pentru a hrăni peștii și rațele sălbatice. Peștii sunt aproape îmblânziți și se adună la mal când simt prezența omului.

plivitze

Pescuitul, înotul, camparea și abaterea de la traseele marcate sunt interzise. Coșuri de gunoi există din loc în loc, iar curățenia e peste tot impecabilă. Chiar și un traseu pentru o zi întreagă nu e istovitor, întrucât potecile au pante line și sunt pe alocuri la fel de late ca niște alei de parc. Pentru cei pasionați de geologie, sunt disponibile explicații privind formarea acestui ecosistem cu depuneri de calcar, stalactite și stalacmite și o peșteră vizitabilă.

peste in apa

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro