Insulele din Golful Kotor, parte a patrimoniului UNESCO

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Golful Kotor e una dintre destinațiile cel mai bine cotate din Europa și e protejat ca sit cultural de UNESCO. Se poate ajunge aici pe apă, dinspre Adriatica, sau pe mare, pe drumul național care leagă Muntenegru de Croația. De altfel, Herceg Novi e ultimul mare oraș muntenegrean înainte de granița cu vecinul de la nord, după care E65 își continuă drumul către Cavtat.

golful kotor

Atât Herceg Novi cât și Cavtat seamănă între ele, sunt orașe istorice cu patină medievală, dotate cu porturi moderne pentru yachturi. În Herceg Novi nu trebuie ratat orașul vechi, cu bisericile sale monumentale, piețele publice și cafenelele, deși e ceva de urcat pe treptele cetății, de unde poți admira Adriatica.

castel nuovo

Pentru a da ocol golfului Kotor există mai multe trasee, fie la nivelul mării, unde sunt cele mai multe hoteluri și monumente, fie pe muntele dimprejur, de unde există o priveliște mai bună. Punctul care atrage ochiul de oriunde ai privi golful Kotor sunt cele două insulițe, fiecare cu câte o biserică.

sf gheorghe

Prima e o insulă naturală, Sf Gheorghe, cu dimensiuni mai mici. E o biserică foarte veche, cu elemente din secolul IX, ridicată de călugării benedictini. Pe insulă a existat și un cimitir. A doua e o insulă artificială, construită cu piatră în forma unui portavion, numită Maica Domnului de pe Stâncă, ușor de recunoscut și după biserica cu cupolă albastră.

fecioara stanca

Insula artificială și-a mărit suprafața cu ajutorul corăbiilor scufundate și a unor stânci transportate special. Biserica de pe ea are hramul Adormirii Maicii Domnului. În altar există și icoana Fecioarei de pe Stâncă, de la care și-a luat numele lăcașul plutitor.

oras vechi herceg novi

kotor

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro