ro

Pinacoteca Vaticanului, o fabuloasă colecție de artă

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Din întregul tezaur deținut de Vatican, sunt expuse doar 460 de picturi notabil, grupate în 18 săli. Între ele, opere semnate Rafael, Leonardo da Vinci, Tițian, Giotto, Veronese, Caravaggio și mulți alții. Picturile în ulei pe pânză se adaugă frescelor lui Michelangelo și Rafael din Capela Sixtină și Apartamentele Papale.

coborarea de pe cruce sf gheorghe
Coborârea de pe cruce și Sfântul Gheorghe ucigând balaurul

Sfântul Ieronim în pustiu e o pictură în ulei pe carton de Leonardo da Vinci, probabil subestimată în trecut, căci arată semne de tăiere, fie pentru a elimina unele părți, fie pentru a folosi materialul în scopuri ceva mai practice. Restaurată și reevaluată astăzi, ea impresionează prin modul dramatic în care e redată suferința prin liniile corpului chinuit de traume, într-o modalitate care prefigurează școala expresionistă.

ieronim da vinci sf sebastian
Tabloul lui Leonardo da Vinci, Sf Ieronim în pustiu și Martiriul sfântului Sebastian

Fecioara cu Pruncul de Sanssferrato (pe numele său Giovanni Battista Salvi) prezintă același echilibru cromatic, ca al maestrului său, Rafael, cu care împărtășește înclinația spre trăsăturile fizice armonioase, dar cu un plus de sentimentalitate, previzibilă la un artist al perioadei baroce.

incoronarea Mariei, Rafael sansferrato
Încoronarea Fecioarei, de Rafael și Fecioara cu Pruncul, de Sanssferrato

Încoronarea Fecioarei Maria de Rafael a fost creat pentru a susține teza catolică a Ridicării la cer a Mariei, potrivit căreia Maica Domnului nu a murit (sau „adormit”, cum preferă ortodocșii să spună), ci s-a ridicat la Ceruri. De aceea, tabloul e împărțit în două părți orizontale, cu o criptă goală în partea de jos și cu scena cerească în partea de sus, în care Iisus așează coroana pe fruntea Mariei.

rastignire, Giotto inaltare, Rafael
Un triptic religios al lui Giotto și Înălțarea Domnului, de Rafael

O temă similară dintr-o altă lucrare a lui Rafael, Schimbarea la față, își găsește o realizare încă și mai valoroasă, prin fluiditatea dintre cele două planuri și prin reproducerea naturală a senzației de mișcare.

adam eva rai

Adam și Eva în Grădina Raiului e cel mai faimos tablou al lui Wenzel Peter, un artist din Boemia, specializat în reproducere cu fidelitate a animalelor și speciilor de flori.

Sfântul Sebastian e unul dintre numeroșii martiri, uciși în timpul persecuțiilor romane ale împăratului Dioclețian. Imaginea sa se găsește în numeroase versiuni, inclusiv la Muzeul Vatican. Pictura Sfântului Sebastian, străpuns de săgeți și primind cununa muceniciei, îi e atribuită lui Girolamo Siciolante da Sermoneta, un artist italian din secolul XVI.

arta contemporana

Regele polonez, care a condus armatele europene, ce au oprit trupele otomane la porțile Vienei, Jan Sobieski III, e onorat la Vatican cu o întreagă cameră, în care se află o pictură gigantică, a unui polonez, Jean Matejko. Deasupra tabloului luxuriant, pe o ramă aurită, stă scris dictonul latinesc: „Non nobis, Domine, sed nomini Tuo da gloriam” (Nu nouă, Domane, ci Ție îți aparține gloria), care e un vers din Psalmi.

sobiesky
Sala rezervată la Vatican lui Sobieski, protectorul polonez al Vienei și al creștinătății

Mai multe despre: Diverse
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.