ro

Goethe, un simbol german îndrăgostit de Italia

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Johann Wolfgang Goethe a fost nu doar cel mai de seamă scriitor german, dar şi un spirit european, care a inventat conceptul de literatură universală, graţie interesului său pentru operele scrise în alte limbi. Goethe a trăit doi ani în Italia în jurul vârstei de 30 de ani şi a fost foarte influenţat de tot ce a văzut în peninsulă. A fost cucerit în special de căldurosul sud, de Sicilia, dar a petrecut multă vreme în Veneţia şi Roma. Aici şi-a folosit şederea şi ca pe o călătorie în timp, lăsându-se pătruns de stilul arhitecturii clasice greco-romane. Deşi e apreciat ca un părinte al romantismului german, prin scrieri ca Suferinţele tânărului Werther sau Faust, Goethe a rămas întreaga sa viaţă un conservator, deci clădirile inconfundabile ale Romei trebuie să îl fi făcut să se simtă ca acasă.
Goethe şi-a povestit amintirile din primul an petrecut în Italia într-o carte intitulată Călătorie italiană, în mai multe scrisori trimise prietenilor şi în două cărţi cu poeme de dragoste, Elegii romane şi Epigrame veneţiene.
Goethe e cinstit în Italia printr-o statuie în Roma, la ieşirea din parcul Villa Borghese, pe bulevardul care îi poartă numele. Statuia e un dar al împăratului Wilhelm al II-lea şi a fost dezvelită în prezenţa regelui Victor Emanuel al III-lea. Un deceniu mai târziu, în timpul primului război mondial, statuia a fost în pericol de a fi expulzată din ţară, dar din fericire a supravieţuit. La baza uriaşei statui, care îl infăţişează pe Goethe stând în picioare, sunt reprezentate personificările celor trei arte în care s-a ilustrat: filosofia, literatura şi opera.

goethe

statuie pini

Mai multe despre: Diverse
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.