ro

Gabriela Vrânceanu Firea, lansare de carte în amintirea lui Octavian Paler

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Ultimele eseuri semnate de regretatul Octavian Paler in Saptamana Financiara au fost adunate de Editura Historia in volumul Calomnii mitologice. Chiar daca autorul nu a mai apucat sa reciteasca si sa avizeze materialul final, aparut acum nu in curgerea imaginata de acesta, ci in ordine cronologica, nu se poate vorbi de o carte de conjunctura, scrisa la cateva luni de la disparitia celebrului moralist.

prezentare paler
Unul dintre articolele publicate de Octavian Paler in Saptamana Financiara.

E vorba de o tema care l-a pasionat de multa vreme pe Octavian Paler, aceea a mitologiei antice si moderne, a masinariei de fabricat iluzii si vise care tine in miscare omenirea.

Vedeta lansarii a fost realizatoarea de televiziune Gabriela Vranceanu-Firea, in calitate de redactor-sef al publicatiei in care au fost publicate articolele din volum, Saptamana financiara. Au vorbit, de asemenea directorul editorial al Editurii Historia, doamna Georgeta Dimisianu si criticul literar Daniel Cristea-Enache, autor si al unui volum de convorbiri cu Octavian Paler.

gabriela vranceanu firea cititoare
Gabriela Vranceanu-Firea

Octavian Paler remarca ciclul mitizarii si demitizarii si deplange mai ales diminuarea capacitatii de a mai produce mituri consistente a modernitatii. Potrivit autorului, singurele figuri mitologice ce mai pot fi retinute din era moderna sunt rodul unor creatii literare si nu al unei efervescente fecunde a comunitatii. Aceste figuri mitice sunt Don Juan, Don Quijote, Hamlet si Faust.

georgeta dimisianu daniel cristea enache
Georgeta Dimisianu, editor, Daniel Cristea Enache, critic literat

Prin Calomnii mitologice, Octavian Paler face o pledoarie in apararea unor mituri denaturate si nedreptatite de simtul comun. Pentru Paler, printre cele mai nedreptatite personaje se numara Narcis si Procust, cel in care vede nu un talhar schingiuitor, ci un profesor de estetica.

vranceanu firea vranceanu firea

Criticul Daniel Cristea-Enache a tinut sa sublinieze observatia autorului ca universul mitic e mereu refacut si “vizitat” cu ochii actualitatii, cunoastem clasicismul grec, de pilda, prin mijlocirea romantismului care l-a redescoperit si valorizat.

gabriela firea

Spre exemplu, statuile antice nu erau albe si maiestuoase cum le cunoastem azi, ci fardate in culori mai curand stridente, impodobite cu pietre pretioase; timpul, jefuitorii si romantismul le-au adus la aceasta forma pe care acum o asociem cu sublimul clasic.

Dupa marturisirile lui Octavian Paler, cartea Calomnii mitologice e si o tentativa de a parasi tonul pesimist si sumbru al ultimelor sale carti (dar si al aparitiilor sale televizate), prin intoarcerea la curiozitatea febrila si la idealismul tineretii.

Mai multe despre: Reportaj
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.