ro

Samaia – Fantasticii dansatori din Georgia, aplaudați în picioare

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Georgia e probabil cel mai exotic vecin al Romaniei, o tara de care ne desparte doar Marea Neagra, dar despre care putini dintre noi stiu mare lucru. La fel de exotic si misterios suna si titlul spectacolului Samaia, The Georgian Legends, dar cei care au ales sa mearga la Sala Palatului pentru a vedea acest spectacol de dans nu au avut ce regreta, reprezentatia incheindu-se cu intreaga sala in picioare, aplaudand la scena deschisa.

samaia

Pe teritoriul georgian au trecut cateva dintre cele mai mari imperii ale lumii, iar artistii din cele mai bune companii de dans din Georgia, reunite in premiera la Bucuresti, au stiut sa adune cele mai bune influente din toate aceste culturi. Cea mai mare parte a spectacolului se deruleaza in sunetul si in ritmul aproape salbatic al tobelor orientale in care e exotismul Persiei, decadenta otomana si vigoarea de neoprit a hoardelor mongole ale lui Gingis Han.

dansator

Dar aceste energii sunt excelent rafinate de traditia coregrafica a fostei Uniuni Sovietice, astfel incat momentele debordante cu dansuri cazacesti alterneaza cu clipe de gratie ispirate din baletul rus. Si mai e ceva, dincolo de aceasta stiinta de a pune laolalta ce e mai bun din traditii diverse. Realizezi la un moment dat ca acesti dansatori au pastrat constiinta ca isi reprezinta tara prin ceea ce fac, asa cum artistii romani gandeau pe vremuri cand aveau posibilitatea sa dea reprezentatii in Occident. Intre timp, la noi lucrurile s-au mai schimbat si nici nu am realizat cand am pierdut aceasta generozitate fara limite de a oferi tot oricui e dispus sa ne descopere.

fandare

Greu de spus totusi daca aceasta admirabila risipa de energie si de entuziasm vine din faptul ca pentru Georgia Romania e geografic si politic o tara occidentala, din educatie sau din cel mai pur profesionalism. Pentru ca trupa Georgian Legends are un management cat se poate de occidental, fiind primita la fel de elogios si de Los Angeles Times sau New York Times, dupa show-urile de peste Ocean. De altfel, cei 38 de dansatori si muzicieni au un producator american, Jim Lowe, si un producator artistic francez, Pascal Jourdan, care a lucrat cu Patricia Kaas, BB King, Peter Gabriel, Johnny Hallyday, Dizzy Gilespy.

Marika Tkhelidze

Secretul performantelor artistilor reuniti acum in The Masters of Dance Company sta in antrenamentele istovitoare, de cate sase ore pe zi, care le permit sa imbine dansul cu acrobatia. Pentru a avea un termen de comparatie pentru cum arata asa ceva trebuie sa va imaginati piruetele facute pe gheata la campionatele de patinaj artistic, cu precizarea ca in unele momente ale spectacolului dansatorii georgieni manuie si sabii din ciocnirea carora sar scantei la propriu.

tobosari

In trupa se patrunde de la varste fragede, incepand de la sase ani, iar cei mai tineri membri ai formatiei au demonstrat ca si la asemenea varste se pot realiza momente de virtuozitate.

pereche

Tot de virtuozitate a fost vorba si in prestatia solistei vocale Marika Tkhelidze, cu o voce senzationala, care ar merita sa fie cunoscuta si de publicul european. De altfel, in cadrul spectacolului romanii au putut asculta in premiera si o piesa din folclorul gruzin, inclusa in patrimoniul umanitatii.

balerin

In 1977, cantecul Tchakrulo (Armonie) a fost inclus de NASA intre piesele inscriptionate pe discul din aur lansat in spatiul extraterestru de naveta Voyager, ca o marturie a realizarilor spirituale ale pamantenilor.

duel

Povestea pe care spectacolul Samaia, The Georgian Legends o spune este aceea a primei regine din istoria tarii. Regina Tamar a condus lupta de independenta a poporului sau la sfarsitul secolului al XII-lea, iar pentru felul in care a aparat ortodoxia, a fost sanctificata de biserica.

dansatoare

Regina razboinica Tamar e un personaj legendar si totusi real, cum nu se poate mai potrivit pentru un spectacol venit dintr-o alta lume, cu printi si printese, cu luptatori neobositi si mai ales artisti desavarsiti.

formatie

Mai multe despre: Reportaj
Multimedia

Un moment de senzatie al serii a fost interpretarea solistei Marika Tkhelidze, un moment de virtuozitate vocala care a amintit de Anca Parghel.
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.