După unii, condițiile în care sunt ținute animalele la Grădina Zoologică Băneasa sunt o adevarată barbarie. Pentru cei care preferă să vadă jumătatea plină a paharului, aici e singurul loc accesibil unde copiii pot vedea pe viu necuvântătoare pe care le-ar mai întâlni doar pe Animal Planet. Iarna, șansele ca balanța să încline de partea celor din prima categorie cresc simțitor pentru că doar o parte din colecția de animale, și așa modestă, a Grădinii e accesibilă privitorilor. Restul jivinelor e adapostit în camere care încearcă să imite cât de cât climatul tropical sau ecuatorial.
Linxul nu e foarte încântat de gerul de afară, așa că trage un pui de somn până la primăvară
Nu sunt la datorie nici poneii care pe timpul verii îi plimbă într-un țarc cam strâmt pe copiii care se visează cowboy. Se simte și lipsa elefantului Gaia, a cărui dispariție în condiții dramatice a ținut prima pagină a ziarelor. Totuși, biletul de intrare e ieftin și cât a mai rămas din Pădurea Băneasa e o perdea verde binevenită pentru bucureșteanul de rând.
Pelicanii își zgribulesc penele pe uscat, cu gândul la deltă
Primii care te întâmpină sunt pelicanii,foarte bine reprezentați numeric, în cele două variante, albă și roz. Heleșteul artificial pe care îl împart cu superbe exemplare de flamingo roz, cu lebede și câteva specii de gâște miroase puternic a pește, dar să nu fim prea pretențioși și să luăm detaliul ca pe un plus de realism. Mai supărătoare sunt gardurile rudimentare și dese, cârpite pe ici pe colo. Deși e lăudabil că Zoo Băneasa e unul din puținele locuri din București unde nu se percepe o taxă specială pentru fotografiere și nici nu impune restricții în acest sens, nimeni nu s-a gândit la variante mai estetice de îngrădire, cu atât mai puțin la amenajarea unor locuri speciale de unde să se poată face poze.
În așteptarea primelor fire de iarbă
Situația e chiar dramatică și frustrantă în cazul celor mai spectaculoase dintre exemplarele deținute de grădină. Sunt absolut logice măsurile de securitate, nimeni nu poate contesta asta, dar e extrem de trist, dacă nu dezolant, să vezi ferecate în cuști cu ciment pe jos splendide exemplare de tigru siberian, leoaice și doi urși mai ponosiți decât cei pe care i-ați putea întâlni pe Valea Cerbului. Oricât de inventiv ai fi îți va fi imposibil să prinzi niște cadre neobturate de bare și plase de sârmă cu aceste animale.
un papagal
La fel se prezintă situația în cazul lupilor sălbatici care, deși sunt asemuiți de gurile rele cu câinii maidanezi, fac spectacol și risipă de energie, dar și în cazul păsărilor cu penaj exuberant. E un punct la care Grădina ar sta foarte bine dacă nu ar fi baza materială care sugerează saracia din fiecare colț al cuștilor.
Colectiile de reptile și acvaristica, aflate oricum la interior, sunt neafectate de anotimpul neprielnic. Dacă papagalii asurzitori nu sunt din specii mai spectaculoase decât cele pe care le-ați vedea în Piața Obor, dacă veți prinde o zi în care crocodilii au chef să iasă din culcușul lor de pe nisip, copiii vor fi pe deplin multumiți. Cu excepția unei gorile impresionante, ascunsă și ea după gratii, sectorul maimuțelor e unul mai puțin spectaculos ca pe vremuri.
Reptilele trec iarna cu sânge rece, dar la căldură
Dintre pești, fac senzație peștii-ventuză care își lipesc botul de geamul acvariului de parcă ar încerca să ia o gură de oxigen de afară. Pe lângă pești, mai pot fi văzute în condiții decente diverse cornute și câteva specii de animale domestice. Cam dezamăgitor, dar să spunem că pentru copiii care nu au bunici la țară pot fi și ele destul de atractive.
Cine poate ști ce dorințe își pune un peștișor auriu?
Înființată în 1955, Grădina Zoologică Băneasa e acum amenințată chiar cu închiderea, dacă Garda Națională de Mediu va decide să aplice la sânge prevederile europene pentru condițiile în care pot fi deținute în captivitate animalele salbatice.
pelicani dezmortindu-se
În plus, suprafața și așa mică, de nici șase hectare, pe care sunt înghesuite toate speciile de animale e și ea vizată de procese de retrocedare. Proiectele unei grădini zoologice spectaculoase, în care animalele să nu fie ținute în cuști ci în habitate delimitate de șanțuri cu apă, care să imite foarte bine mediul natural, rămân pentru moment simple promisiuni în direcția cărora municipalitatea nu a demarat încă nimic concret.
Pe timpul iernii, Zoo Băneasa, seamănă destul de bine cu o Românie a necuvântătoarelor redusă la o scară mai mică. Același cenușiu ca pe străzile unui oraș de provincie, sărăcie lucie și atât de multe lucruri frumoase care ar merita puse altfel în valoare.
Update
aprilie 2009: deși serviciile nu s-au îmbunătățit (unele cuști au fost înlocuite cu geamuri, firma de la intrare a fost infrumusețată simțitor, dar au dispărut alte animale ca elefantul, lupii, ursul și girafa), tarifele practicate de Grădina Zoologică Băneasa s-au mărit, după cum urmează:
Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.