Clădirea Parlamentului din Viena: un omagiu inventatorilor democraţiei

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Proiectată de arhitectul Theophil von Hansen, clădirea parlamentului din Viena e o construcţie remarcabilă, într-un oraş plin de monumente de arhitectură. Stilul clasic, de templu grec, nu e o întâmplare, fiind ales pentru clădiri oficiale în Europa şi în Statele Unite, pentru a sublinia legătura cu sistemul democratic încercat pentru prima dată în epoca lui Pericle.

parlament

O rampă largă urcă spre intrare din ambele laturi, către treptele cu coloane corintice. Faţada are un fronton cu reprezentări sculpturale ale regiunilor istorice ale Austriei.

palas atena arhitectura clasica

Statuile din bronz cu îmblânzitorii de cai din mitologia germană se regăsesc şi aici şi pe peluzele de lângă palatul Hofburg. Vederea e dominată de statuia elegantă a zeiţei greceşti a înţelepciunii, Palas Atena, ţinând o suliţă şi o prezenţă miniaturala. Aceasta e Nike, zeiţa victoriei, cea care acompania şi celebra statuie gigant a lui Zeus, şi despre care unii cred că a inspirat grafic reprezentarea îngerilor înaripaţi în iconografia creştină.

fantana

Cvadrigile, care folosite în războaie şi în paradele militare, simbolizează de asemenea triumful. La picioarele coloanei pe care stă Palas Atena e o fântână cu reprezentări simbolice ale principalelor râuri ale Austriei, între care şi Dunărea, pe malurile căreia a înflorit Viena.

fronton parlament

Istoria modernă a Austriei s-a confundat multă vreme cu aceea a dinastiei de Habsburg. După revoluția liberală de la 1848, statul s-a îndreptat progresiv către un regim democratic constituțional. Prăbușirea imperiului austro-ungar și despărțirea de Prusia a adus Austria, de la statutul de imperiu triumfător asupra lui Napoleon și dominant în Europa, printr-o dublă monarhie alături de Ungaria, la conturul unui stat național. Deciziile majore aparțin de atunci unui parlament bicameral, care reflectă profilul de stat federal al Austriei: o cameră (Consiliul Național) e aleasă direct prin vot național, în timp ce altă cameră (Consiliul Federal) e ales indirect, de către dietele locale. Bicameralismul continuă tradiția aristocratică din perioada când exista o cameră a lorzilor.

viena

Parlamentul austriac folosește această clădire de la sfârșitul secolului XIX, după doar câteva decenii de la apariția instituției. Pentru evenimente majore, ambele camere ale parlamentului se reunesc într-o Adunare Federală, care are inclusiv puterea de a suspenda președintele republicii.

viena imblanzitor de cai

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro