Una din cele mai vechi modalități de a călători revine în forță, în era avioanelor, printr-o nouă linie de vase croazieră de lux. Iar Marea Adriatică e una dintre cele mai tentante destinații din Europa. Dotate cu internet, telefonie prin satelit și alte mijloace de comunicare, care permit îndeplinirea îndatoririlor de afaceri de la distanță, aceste vase permit chiar și celor dependenți de serviciu să își ia un concediu prelungit într-un bloc plutitor.
Cât pentru cei care vor contrariul, să fie cât mai deconectați, există la bord suficiente distracții pentru a nu observa când trece o călătorie de câteva săptămâni: cazinouri, piscine, artiști și multe altele. Multe destinații sunt de neatins cu mașina sau avionul, deci spiritul de aventură al exploratorului modern va fi la cote înalte.
Marea Adriatică are peste o mie de insule de oferit și câteva dintre cele mai frumoase orașe de pe continent. Locuri ca Ravena, Veneția, Pula, Split, Dubrovnik, Trogir, Bari, Budva sunt doar câteva dintre destinațiile posibile în acest colț de Mediterana, care se deschide unei palete imense de posibilități, din Gibraltar la Istanbul, prin magneți turistici din Spania, Franța, Italia, Nordul Africii și Orientul Mijlociu.
Cu atât de multe rute posibile, prețurile variază între 500 și 5000 de dolari, în funcție de durata călătoriei și nivelul de lux de la nivelul navei.
Noordam e un un vas care poate primi aproape două mii de pasageri, deserviți de opt sute de membri ai echipajului, entertaineri și prestatori de servicii. Cabinele nu sunt mai prejos de camerele unui hotel cu pretenții, cu mobilier de comandă și tablouri cu cota celor expuse în unele muzee. Luxul din numeroasele sale restaurante, cazinouri, pișcine și punți pe care se poate face plajă e absolut uimitor. Un alt vas de croazieră care face curse spre portul Dubrovnik e Oriana, cu trei punți înțesate de facilități de divertisment.
Pentru clienții cu dare de mână, care aleg asemenea mijloace de transport, Dubrovnik e destinația ideală, cu bucătărie mediteraneană și o citadelă medievală excelent păstrată, în interiorul căreia puteți admira clădiri influența arhitecturii venețiene, în clădiri gotice și renascentiste ca Palatul Rectorilor, catedrala și mănăstirea dominicană.
Dubrovnik dispune de mai multe plaje de lux, cu șezlonguri dar și cu nisip, chiar în umbra zidurilor cetății. Și unele hoteluri mai noi dispun de plajă proprie. Plajă se poate face și pe stâncile digului care apără cetatea, unde s-au amenajat baruri foarte originale, cu vedere de la înălțime.
Există două porturi în Dubrovnik, unul mai mic, lângă cetate, pentru yachturi și bărci cu motor, și unul mai mare, în orașul nou, cu ieșire la un bulevard principal și la drumul național, unde pot ancora și giganticele vase de croazieră. În orașul nou, care depășește cu mult dimensiunile celui vechi există o plajă mai mare numită Copacabana, lângă unul din cele două campinguri și alte plaje, lângă hoteluri. Distanța dintre zona litorală a orașului nou și cetate e de 2-3 km, iar locurile de parcare în jurul cetății sunt scumpe și puține.
Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea
Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.