Biserica Sf. Andrei din Amalfi: arta bizantină întâlneşte Renaşterea italiană

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Potrivit tradiţiei, Sfântul Andrei a fost primul dintre apostoli chemat de Hristos să predice în numele Său. Andrei era pescar, ca şi fratele său, Petru, întemeietorul Bisericii. Amândoi au propovăduit Evanghelia în lumea greco-romană şi au suportat o moarte de martiri, alegând forme diferite de crucificare din modestie, pentru ca supliciul lor să nu se asemene cu al Mântuitorului. Petru a fost răstignit la Roma, pe locul unde acum e Vaticanul, pe o cruce cu braţele în jos, în timp ce Andrei a fost răstignit la Patras, pe o cruce în formă de X.

biserica amalfi turla

Situată pe superba costieră amalfitană, pe ţărmul sudic al Italiei, Amalfi îl are pe Sf. Andrei ca patron spiritual. O statuie a apostolului domină piaţa centrală lângă o arteziană şi reprezentări ale sale sunt la tot pasul. Dar cel mai important monument care îi e dedicat e magnificul dom, una din cele mai frumoase biserici din întreaga lume. Farmecul acestui lăcaş vine dintr-o tradiţie imemorială, care a alăturat influenţe din mai multe civilizaţii majore. Cele mai vechi urme ale unui loc de rugăciune pe dealul respectiv provin din secolul VI. În interiorul domului e o biserică bizantină din secolul IX, pe care o descoperi în timpul vizitării ca pe o călătorie în timp, parcurgând stilurile arhitecturale.

frontispiciu

Domul principal e de asemenea o construcţie veche de opt secole, ce stă mărturie a numeroaselor contacte pe care portul din Amalfi le-a avut lumea bizantină şi arabă. Situat în vârful unei scări monumentale, domul e bogat ornamentat la exterior cu un model în alb şi negru care aminteşte arta maură de la Cordoba, Sapania. Arcele sunt rotunjite şi completate cu sculpturi geometrice în piatră. Pentru turlă s-a folosit ceramică pictată. Moştenirea Bizanţului se vede clar în magnificul mozaic de pe fronton, cu fundal aurit ca în icoanele ortodoxe. Pe acest frontispiciu e o icoană a lui Iisus Hristos pe tronul Judecăţii, iar dedesubt sunt cei 12 apostoli în haine romane şi orientale, într-o modalitate familiară credinciosului ortodox.

sf andrei interior

Cel mai încântător loc din incintă e curtea interioară, un element al arhitecturii romane tradiţionale, preluat şi de arabi. Acest patio, cum îi spuneau latinii, e un spaţiu înverzit înconjurat de coloane de o supleţe nemaipomenită pe care se sprijină arcade şi un acoperiş cât pentru un coridor. Dacă acum locul închipuie destul de sugestiv o grădină a Raiului, pare greu de crezut, dar acum opt secole, locul era cimitirul mănăstirii.

baroc fatada amalfi

Biserica principală e, din păcate, sufocată de moda barocului, cu decoraţiunile sale în cascadă. Inestimabile fresce şi mozaicuri bizantine au fost masacrate sub această adevărată invazie barbară a exuberanţei şi opulenţei. Ce s-a păstrat din umula biserică de secol IX e separat de biserica în funcţiune.

icoana andrei baroc

Cea mai valoroasă comoară a bisericii din Amalfi e un fragment din moaştele sfântului Andrei, furate de la Constantinopol în timpul celei de-a patra cruciade. Astfel, Amalfi e unul din cele patru oraşe din lume care deţin părţi din trupul primului apostol, alături de aşezări din Grecia, Scoţia şi Polonia.

mireasa fresca Fecioara

În afară de fresce şi mozaicuri, biserica din Amalfi găzduieşte şi o importantă colecţie de artă. Mitra Angevină, coroana papală cu 20.000 de perle şi alte pietre preţioase, un potir din secolul XIII folosit la împărtăşanii şi o casetă pentru relicve se numără printre obiectele din colecţie. Altarul criptei baroce adăposteşte o statuie a sfântului Andrei de Michelangelo Naccherino, un elev al mai faimosului Buonarroti şi alte statui de Pietro Bernini.

ferestre sculptate

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro