Catedrala Sf Ştefan din Budapesta, varianta maghiară a catedralei Sf Petru din Roma

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Aceasta este cea mai mare biserică din capitala Ungariei, având o înălţime egală cu emblematica clădire a Parlamentului din acelaşi oraş. Lege interzice chiar construirea în Budapesta de clădiri mai înalte decât acestea două. Stilul arhitectural e unul neoclasic, cu o cupolă centrală încadrată de două turle, ce se zăresc cel mai bine din frumoasa arteră pietonală care se îndreaptă spre porţile monumentale ale lăcaşului.

catedrala budapesta fatada catedrala

La interior, catedrala Sf Ştefan are abundente decoraţiuni baroce, stucaturi poleite cu aur, marmură şi lemn sculptat. Stilul impunător e probabil şi un semn de nostalgie pentru forţa imperială din vremurile când Budapesta era alături de Viena a doua capitală a dublei monarhii austro-ungare. A durat o jumătate de secol pentru a fi construită, mai cu seamă pentru că domul central s-a prăbuşit pe parcurs, dar catedrala a fost gata în 1905.

frontispiciu
"Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa" - cuvintele Mântuitorului sunt înscrise pe frontispiciul catedralei

Catedrala are hramul sfantului Ştefan (Istvan), primul rege al maghiarilor. Acestora le place să spună că Ştefan I a primit coroana chiar de la Papă, dar acest detaliu e mai curând parte a mitologiei naţionale create ulterior. Ştefan I a fost şi primul conducător maghiar care a ocupat Transilvania în 1003. Cu ajutorul predicatorilor occidentali şi prin măsuri legislative, Ştefan a avut un mare rol în creştinarea ungurilor, motiv pentru care a fost canonizat. Mâna sa dreaptă e tratată asemeni moaştelor sfinte şi e păstrată într-un loc special din catedrală.

altar catolic

Coloane cu capitel corntic susţin frontonul sculptat de Leo Fessler cu Adorarea Fecioarei şi câţiva sfinţi maghiari. Celelalte sculpturi de la interior şi de pe turlele laterale le aparţin lui Leo Fessler, Bela Brestyanszky şi Edward Mayer. Domul e sprijinit pe un tambur, o soluţie arhitecturală adoptată şi de catedrala Sf Paul din Londra, care are rolul de a înălţa construcţia.

podea de marmura turla catedrala

Din interiorul catedralei se poate urca cu liftul şi cu ajutorul scărilor în turla principală, de unde au o panoramă superbă asupra Budapestei şi a Dunării, așa cum de pe terasa bazilicii Sfântul Petru de la Vatican se poate vedea Roma și Tibrul.

interior baroc cupola baroca

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
  • Jooble
    locuri de munca pentru fotografi
  • Evadare
    blog scapat de sub control
  • Craciun fericit .ro
    Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
  • Astro foto
    Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro