O capodoperă a artei elenistice: Sinuciderea unui galatean

de Victor Grigore, Webphoto.ro

În antichitate, Galatia era populată de triburi migratoare celtice venite din Galia şi se găsea în Anatolia, pe teritoriul de azi al Turciei, loc cunoscut şi ca Asia Mică. Acestei populaţii, parţial elenizată, i se adresează Apostolul Pavel în celebra sa Epistolă către galateni din Noul Testament. Multă vreme înainte de sosirea otomanilor şi chiar a romanilor, regiunea a fost sub influenţa culturală a lumii greceşti. Şi celebrul cartier al Istanbulului, Galata, e legat de acest grup etnic, de gali, care migraseră din vechea Galie (galii sunt strămoşii francezilor), treptat, până în inima Anatoliei, la graniţa cu Capadocia.

sinucidere galata

Alexandru cel Mare a cuerit întreaga lume cunoscută de învăţaţii timpului său, dar urmaşii săi nu s-au ridicat la înălţimea geniului său militar şi politic, ceea ce a dus la fărâmiţarea imperiului. Una dintre cele patru regiuni principale în care a fost împărţit imperiul macedonean a fost Pergam, care includea şi partea nordică a Greciei de azi şi Turcia. Timp de peste două secole după moartea lui Alexandru Macedon, moştenirea greacă a supravieţuit în Galatia, ca şi în Persia, Egipt, Italia sau Orientul Mijlociu.

gal

Vechi tradiţii orientale au fost combinate cu arta greacă în creuzetul lumii elenistice. În vreme ce gloria defunctei democraţii ateniene sau cea a imperiului lui Alexandru erau subiecte de nostalgie, regatele elenistice, conduse de satrapi, au produs totuşi opere de artă remarcabile şi au rămas centre culturale influente. Biblioteca din Alexandria era cea mai mare din lume, iar cei mai iluştri lideri ai Romei veneau să îşi desăvârşească studiile aici sau la Rodos.

galatean suicid

Dramatica statuie a unui galat sinucigându-se cu un pumnal în timp ce îşi susţine soţia ucisă e un exemplu excelent de operă de artă din perioada elenistică. Chiar şi din această copie romană putem aprecia perfecţiunea proporţiilor, a compoziţiei, precizia cu care sunt redate detaliile anatomice şi senzaţia de mişcare. Grupul statuar era parte a colecţiei familiei papale Ludovisi. După ce această familie nobilă a scăpătat, statul italian i-a răscumpărat cele mai multe dintre preţioasele opere de artă colecţionate şi i-a împărţit proprietăţile imobiliare. Sinuciderea unui galatean (sau Galata suicida, în italiană) poate fi admirată într-una din încăperile Palatului Altemps din Roma, transformat în muzeu de artă antică.

marmura arta elenistica

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

ro