Paralia Katerini și Olympic Beach, stațiunile grecești pe buzunarul românului

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Când ajungi în Paralia sau în Olympic Beach te simți ca pe litoralul românesc, mai bine spus, ca într-un loc care se prezintă așa cum ar trebui să arate litoralul nostru. Nu vă așteptați la peisaje exotice, plaja de aici ar putea fi la fel de bine cea din Costinești, doar că organizarea e bine pusă la punct, ca peste tot în Grecia, o țară care prosperă de pe urma turismului. Se vorbește în românește la tot pasul, meniurile de la intrarea în terase sunt în mai multe limbi, iar ospătarii știu și ei destule cuvinte românești ca să preia o comandă.

plaja Katerini

Cele două stațiuni grecești sunt un mic turn Babel în care forfotesc în ținute de plajă greci, români, bulgari, sârbi, cehi și în general mai toate naționalitățile din Europa de Est.
Prețurile sunt moderate (ca în România) există și supermarket-uri (Liedl), dar oferta teraselor e atât de bogată încât e mai avantajos să mâncați la restaurant, unde sunt mereu oferte. Cu 10-15 euro puteți primi 2 feluri de mâncare și desert la o terasă.

Paralia e și o destinație de shopping. Pe lângă articolele de plajă previzibile pentru o stațiune (genți, costume de baie, saltele, jucării) sunt și magazine de îmbrăcăminte cu discount-uri. Dacă sunteți un om gospodar, care își cumpără vara haină de blană, la Paralia găsiți numeroase magazine cu haine de piele și blănuri. Totuși testați cu grijă calitatea produselor, multe provin cel mai probabil din China sau din bazarurile turcești.

olympic
Și Olympic Beach (foto) și Paralia Katerini au bisericuțe frumoase, așa cum se găsesc în toate orașele și satele din Grecia

Paralia are o viață de noapte efervescentă, cu sumedenia de baruri și cluburi care răsună până în zori. Altfel, posibilitățile de distracție nu sunt grozave, nu există un parc acvatic în adevăratul sens al cuvântului. Unele pensiuni au și piscină cu acces gratuit, în cazul în care valurile mării nu vă încântă.

Arhitectura hotelurilor și pensiunilor din cele două stațiuni e foarte plăcută. Sunt clădiri care nu trec de 2-3 etaje, fiecare cu un aer personal, colorate și vesele, fără a aluneca spre kitsch. Străduțele sunt înguste, aglomerate, cele mai multe cu sens unic sau deschise doar pietonilor.

Olympic Beach e o stațiune mai nouă, aflată la un kilometru și jumătate de Paralia Katerini (în linie dreaptă, de-a lungul falezei). Distanța se poate parcurge pe jos, pe lângă plajă, cu trenulețul sau cu autobuzul. Pe acest drum care leagă Olympic Beach de Paralia Katerini au apărut deja câteva cluburi și hoteluri, așa că probabil într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, cele două stațiuni se vor uni.

carusel
Parcul de distracții de la marginea stațiunii Paralia Katerini

Pliantele agențiilor subliniază apropierea de orașul Katerini și de Salonic, de fapt, cele două stațiuni se învecinează mai curând cu niște sate decât cu respectivele orașe. De la autostrada care leagă Salonic de Atena sunt cam 2-3 kilometri de mers până în Olympic Beach, iar peisajul cu lanuri de porumb e puțin diferit de prezentările agenților de turism. Dacă folosiți un autoturism, pentru excursiile în localitățile alăturate (spre muntele Olimp, de exemplu), puteți circula și pe drumul național paralel cu autostrada, care e liber și în bune condiții.

Din fericire, există un autobuz care are curse dese între Olympic Beach, Paralia și orașul Katerini, aflat la circa 7 km. Biletele se iau de la niște automate, în funcție de distanța parcursă, costând între 50 de cenți și 2,5 euro. Traseul acestor autobuze e unul sinuos, care trece prin toată stațiunea Paralia, se plimbă prin câteva sate răsfirate de-a lungul șoselei (de fapt vile în care se trăiește cât se poate de urban) și ajunge în 30-40 de minute în orașul Katerini.

Katerini e un orășel simpatic, cu farmecul unei așezări vechi. Plimbarea prin el e o plăcere, chiar dacă nu există propriu-zis obiective turistice. De aici aveți două posibilități de a ajunge la Salonic (Thessaloniki) un oraș pe care nu trebuie să îl ratați. Din păcate Gara și Autogara sunt în puncte diferite ale orașului. Cursele cu autobuzul sunt dese (două pe oră), din zori până la 21:30. Autobuzele merg pe autostradă și în mod surprinzător au mai puține opriri decât trenul, dar dezavantajul e că în Salonic autogara e la periferia orașului. În schimb gara din Salonic e chiar în centru. Trenul are cele mai bune condiții: aer condiționat, toalete impecabile, fotolii comode. Un bilet de tren sau autobuz între Katerini și Salonic costă 6 euro, cu discount pentru biletele dus-întors. Și cursele cu trenul sunt frecvente, putând fi folosite și în direcția opusă, pentru a vă apropia de muntele Olimp.

plaja Olimp
De pe șezlongurile de pe plajă aveți vedere la Muntele Olimp

Trenul oprește în următoarele puncte: Salonic, Sindos, Adendro, Plati, Eghinio, Korinos, Katerini, Litochoro (Olimp), Larissa (spre Meteora).
Peisajul litoralului din Paralia Katerini și Olympic Beach e mai curând banal. Câțiva palmieri cu frunze rare și o mulțime de șezlonguri. Teoretic, ar trebui să fie ceva pitoresc, dat fiind că de pe plajă și din multe camere de hotel se zărește piscul legendarului munte Olimp. Practic, cerul alburiu al canicularei Elade face rareori ca muntele zeilor să fie o priveliște care să impresioneze. Dacă doriți peisaje cu adevărat încântătoare va trebui să alegeți una din insulele care au dus faima Greciei, cum ar fi Corfu.

Vestea bună e că din cele două stațiuni se organizează aproape zilnic excursii în câte un punct de mare interes. Cel mai departe puteți ajunge în capitala Atena. Se pleacă de noaptea, se ajunge la Termopile, se face un tur ghidat al orașului și cam în 24 de ore sunteți înapoi. Costă 40 de euro, la care se adaugă 12 euro pentru vizitarea vestigiilor de pe Acropole. O excursie cu autocarul și ghid la Salonic e 15 euro.

trenulet
Trenulețul de agrement vă duce de la Olympic Beach la Paralia în 10 minute, pe faleză

Cea mai spectaculoasă destinație e la Meteora, care include un tur al celor mai frumoase mănăstiri construite în mod miraculos de anahoreții greci pe piscurile unor munți de basm. Costă 25 de euro și nu trebuie ratată pentru nimic.

O altă destinație faimoasă, aflată la îndemână e legendarul munte al zeilor, muntele Olimp. Se merge cu autocarul în orașul Litochoro, de unde se poate urca pe serpentine până la Prionia, cu opriri pentru admirarea panoramei și fotografii. De aici încolo, se poate escalada muntele doar cu piciorul. Dacă prindeți o vreme favorabilă, de sus veți vedea Marea Egee. Dacă vremea e caniculară, cum se întâmplă ades în Grecia, va fi greu să distingeți apa mării de cerul de aceeași culoare și peisajul nu va mai fi la fel de memorabil.

loc de joaca
Locul de joacă din Olympic Beach e mai curând modest

Dacă doriți să simțiți savoarea tradiției grecești, alegeți una din numeroasele excursii cu vaporașul către insule (de pildă, către Thassos, pentru 40 de euro). Distracțiile sunt numeroase: lecții de sirtaki, croazieră, meniu marin cu specific grecesc, baie în mare, etc.

pensiune
Arhitectura tipică a hotelurilor din stațiunile grecești

Dacă doriți un loc ceva mai scump în zonă, preferat mai ales de greci și mai puțin de români și alți est-europeni, puteți alege Nei Pori (Neo Pori), cam 30 km sud, pe coastă, pe drumul ce duce la Litochoro (Olimp). În drum, veți putea admira și ruinele cetății Platamonas și plajele Panteleimonas și Skotinis. Cu o hartă mai detaliată sau cu puțin ajutor din partea localnicilor foarte amabili, pe același drum veți descoperi și minunata deltă formată la Tebi (Tembi) de râul Pienios.

Mai multe despre: Destinatii
Multimedia

Imagini video filmate în Paralia Katerini, de pe un vaporaș
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Harta

Pentru a ajunge mai ușor la acest obiectiv turistic, aveți mai jos o hartă.

Autostrada E75 face legătura spre Salonic (75 km nord) și Atena (450 km sud). De asemenea, din Paralia până la Litochoro (la poalele Olimpului) sunt 30 km. Mergând mai departe, pe E 75, până în orașul Larissa, și apoi pe un drum național până la Trikala, ajungeți (după aproape 200 de km din Paralia) la poalele masivului în care sunt mănăstirile de la Meteora.

Harta
ro