Parcul zoologic, alternativa civilizată la grădina zoologică – închisoare

de Victor Grigore, Webphoto.ro

Ce-ar fi dacă în locul aleilor înghesuite cu gratiile cuștilor de o parte și de alta, grădinile zoologice ar fi gândite ca un loc de relaxare, un parc plin de vegatație, în care animalale inofensive se plimbă în voie și doar prădătorii și animalele care nu pot conviețui cu omul sunt închise, cu grilaje și garduri cât mai puțin evidente? Această schimbare de organizare nu ar face decât să reflecte un alt grad de civilizație. Rămânerea în urmă a României se vede din felul în care sunt tratați oamenii și animalele. În grădinile noastre zoologice bietele animale au o soartă doar întrucâtva mai bună decât a câinilor vagabonzi: au certitudinea că nu vor flămânzi, dar traiul în cuștile cu podea de ciment e mai puțin entuziasmant decât hălăduitul printre blocuri și mașini. Și totuși se poate și altfel, îți spui când vezi o grădină zoologică din altă parte. Și cu atât de puțin efort, cu resurse care ne-ar fi la îndemână.

gradina

Un parc zoo pleacă de la o filosofie ușor diferită de a grădinilor noastre: scopul e de a forma un ambient plăcut pentru vizitatori și de a stresa cât mai puțin animalele care, oricum sunt private de libertatea mediului lor natural de viață. Grădina zoologică din Salonic e o surpriză plăcută, cu atât mai mult cu cât realizezi după câteva minute de plimbare că nu e nici pe departe o grădină bogată. Prin comparație cu grădina din Băneasa, colecția sa de animale e chiar modestă: multe sunt viețuitoare banale pentru fauna Greciei. Și autoritățile par a fi conștiente de această modestie, pentru că grădina nu e inclusă în materialele de promovare a orașului, fiind totuși un dar făcut vizitatorilor.

urs

Pentru că, da, intrarea în grădina zoologică e gratuită, iar fotografierea și filmarea sunt la fel de libere, spre deosebire de grădina zoo din Băneasa, care a scumpit biletele de intrare și percepe taxe peste taxe pentru filmat și fotografiat. În clima ucigător de aridă a Greciei, parcul zoologic de la periferia cartierului rezidențial Agios Pavlos (Sf Pavel) e o adevarată oază, umbrită cu pini și alți copaci.

rata

Asezarea parcului in panta, cu terase, e un alt detaliu care o face mai interesanta si imita mai bine un habitat natural. Aleile dau mai multe variante de traseu, inclusiv unele cu pietre, ca potecile de munte. Un parau firav, probabil artificial, pleaca din capatul cel mai inalt, pentru a se vărsa în iazul pelicanilor. Sau mai curând al pelicanului și rațelor, pentru că zburătoarele sunt mai slab reprezentate decât la Băneasa. Dar aici aproape că le poți atinge, când se hotărăsc să urce de pe malul apei pe alei. Micul râu a dat un pretext și pentru realizarea unor podețe arcuite din piatră ca podurile din Cișmigiu, care dau un un aer romantic.

pasare alee

Indicatoarele din lemn scrijelit sunt și ele un detaliu bine găsit. Din ele deducem că a existat cândva și un urs polar, dar momentan cea mai de soi sălbăticiune a grădinii e un pui de urs brun. Are și el propriul iaz pentru scăldat și după cum vine la gratii la vederea omului e probabil mort de plictiseală și învățat să i se dea diverse bunătăți prin gard.

cerb

Ceva mai sus, dintre cuștile cu zburătoare mari ies țanțoși câțiva păuni care se plimbă agale înfoiați pe alei. Există în grădină și câteva locuri amenajate cu umbră, cișmele de apă, bănci și chiar mese la care poți să mănânci sau să citești ziarul. Cuibul de barză pare făcut spontan din propria inițiativă a zburătoarelor, pentru că nu are niciun fel de opreliști pentru zbor. De la nivelul cuibului se vede o panoramă splendidă cu Salonicul, stadionul național și marea Egee în departare.

paun

Lupii și ciutele par foarte stresate de vederea vizitatorilor răzleți și sunt singurele exemplare care îți readuc în minte sentimentul de milă pe care il simt de fiecare dată când văd o grădină zoologică românească. În rest, atmosfera e cât se poate de plăcută și de relaxantă, caprele, oile și țestoasele arată câte ceva despre specificul local. Dintr-un asemenea parc pleci încântat și cu regretul-nedumerire: cum se poate că la noi nu se găsește un spațiu care să fie amenajat cu cap, pentru o gradină zoo din care copiii să învețe să iubească animalele, nu să se întrebe de ce sunt chinuite pentru plăcerea sadică a vizitatorilor?

barza

balta

Mai multe despre: Destinatii
Meniu
Facebook/WebPhoto.ro
Alte pagini
 • Jooble
  locuri de munca pentru fotografi
 • Evadare
  blog scapat de sub control
 • Craciun fericit .ro
  Cel mai bun organizator de petreceri de Craciun soseste cu reni adevarati
 • Astro foto
  Site specializat in fotografia astronomica si vanatoarea de eclipse
Imagini

Mai multe fotografii pe aceasta tema gasiti in urmatoarea

galerie de imagini

Imaginile pot fi descarcate si folosite pe orice site, fara notificarea prealabila a autorului, dar cu mentionarea sursei.

Harta

Pentru a găsi mai ușor grădina zoologică în Salonic, iată o hartă cu obiectivele turistice importante din orașul elen

Harta
ro